Duurzame energie

Bavaria brouwt met ijzer als alternatief voor gas

overtollige energie duurzaam opslaan bavaria swinkels brouwerij bier
27 februari 2019 om 17:31
Laatste update: 27 februari 2019 om 17:53

Van het gas af, aan het ijzer. IJzerpoeder zou de 'missing link' in de duurzame energievoorziening kunnen zijn. De brouwerij achter Bavaria gaat metaalpoeder gebruiken als duurzame brandstof.

We moeten van het gas af. Om je huis te verwarmen zijn er alternatieven voor gas in de vorm van bijvoorbeeld een warmtepomp, infraroodpanelen of hete lucht en koken kan allang elektrisch op inductie. De zon, de wind, het getij, zout water zijn allemaal bronnen die energie kunnen leveren. Hoe we die energie bewaren, is een probleem. IJzerpoeder kan het probleem hoe duurzame energie op te slaan oplossen. Swinkels Family Brewers (voorheen Bavaria) gaat deze technologie gebruiken in zijn brouwproces.

Volwaardig alternatief voor gas

Swinkels gaat metaalpoeder gebruiken als duurzame brandstof om stoom te produceren voor het brouwproces. De installatie moet functioneel zijn in juli dit jaar. Swinkels wil met deze duurzame technologie het brouwproces minder afhankelijk maken van fossiele brandstoffen. Met het subsidieproject van onder andere de provincie Noord-Brabant en samenwerking met 7 bedrijven, 2 stichtingen en de TU Eindhoven, wil het studententeam laten zien dat hun technologie een volwaardig alternatief is voor systemen die nu nog draaien op gas.

Circulair proces

Overtollige duurzame energie van bijvoorbeeld zonnepanelen op dagen waarop je geen verwarming aan hebt, kunnen we nog niet goed opslaan. Dat is een belangrijke sluitsteen in de overstap van gas naar duurzame energie. Studenten van de TU in Eindhoven hebben een oplossing gevonden in ijzer. “Energie kan compact worden opgeslagen in ijzer door roest (ijzeroxide) om te zetten in ijzer. Dat ijzer kan later, wanneer energie nodig is, als brandstof dienen. Alle ijzeroxide die na verbranding achterblijft, wordt opgevangen en weer gebruikt om energie in op te slaan. Het is dus een volledig circulair proces zonder CO2-uitstoot." Het idee van het Eindhovense Team SOLID is de missing link in het circulaire proces.

IJzerpoeder is een prima brandstof, zonder CO2-uitstoot, met volledig hergebruik van het restproduct. En er zijn hoge temperaturen haalbaar, wat voor de industrie belangrijk is. De belangrijkste kostenpost, de brandstof, zal bij toepassing op industriële schaal tot twee keer zo duur zijn. Maar door de stijgende prijs om CO2 uit te mogen stoten zou de prijs op termijn zelfs lager uit kunnen komen.

Proefopstelling

De Eindhovense studenten bouwden een proof-of-concept-installatie die ijzer verbrandt. De hitte drijft een Stirlingmotor aan die elektriciteit opwekt en warme lucht en warm water genereert. De rest van de cirkel bestaat al: de productie van ijzer en de recycling van roest zijn bestaande processen. Die draaien weliswaar nog op fossiele brandstoffen, maar dat zal veranderen.

Naast de Swinkels-brouwerij wordt in Zweden bijvoorbeeld een proeffabriek gebouwd voor ijzerproductie met duurzaam geproduceerd waterstof in plaats van met gas of kolen. IJzer is er in overvloed: het is een van de meest voorkomende elementen op aarde.