Exportbelemmering

'Huawei kan niet zonder Amerikaanse leveranciers'

19 mei 2019 om 11:58
Laatste update: 19 mei 2019 om 12:09

De Amerikaanse sancties zullen Huawei hard raken. Het Chinese telecombedrijf kan nauwelijks zonder de producten van Amerikaanse chipfabrikanten.

Dat stellen chipdeskundigen tegenover persbureau Reuters. Afgelopen week plaatste de Amerikaanse overheid Huawei op een zwarte lijst omdat de activiteiten van het bedrijf strijdig zouden zijn ‘met de Amerikaanse nationale veiligheid’. Als gevolg daarvan moeten Amerikaanse bedrijven eerst toestemming vragen aan de overheid voor ze producten kunnen leveren aan Huawei.

Vrijdag werd wel bekend dat het Amerikaanse ministerie van Handel overweegt om de handelsbeperkingen op korte termijn weer gedeeltelijk op te schorten, om zo te voorkomen dat Huawei zijn bestaande Amerikaanse klanten niet meer van dienst kan zijn. Ook bij die gedeeltelijke opschorting zou Huawei geen Amerikaanse producten mogen aanschaffen.

Chips

Huawei lijkt niet onder de indruk van de Amerikaanse maatregel. Het bedrijf heeft de afgelopen tijd naar eigen zeggen de nodige voorbereidingen getroffen voor het geval de VS sancties zou instellen. Verscheidene analisten zien het minder rooskleurig in voor Huawei. “Ik zou verbaasd zijn als ze het zonder Amerikaanse leveranciers kunnen rooien”, aldus analist Linda Sui van Strategy Analytics tegenover Reuters.

Een anonieme bron bij een Amerikaans techbedrijf verklaart tegenover het persbureau dat de Amerikaanse leveranciers de komende jaren nog niet vervangen kunnen worden door Chinese leveranciers. Zo is het zeer waarschijnlijk dat Huawei gebruikmaakt van de chipontwerpsoftware van de Amerikaanse bedrijven Cadence Design Systems en Synopsys.

Voorraden

De mening van de door Reuters geraadpleegde experts staat haaks op de analyses van marktonderzoekers Haitong en Canalys, die verwachten dat Huawei het wel even kan uitzingen zonder Amerikaanse leveringen.

Het Chinese bedrijf begon al bijna een jaar geleden met het aanleggen van voorraden van componenten die afkomstig zijn van Amerikaanse leveranciers. Zo bouwde Huawei onder meer zijn afhankelijkheid van chipproducent Qualcomm af.

Spionage

Huawei ligt al lange tijd onder vuur omdat de Amerikaanse overheid en verscheidene inlichtingendiensten het bedrijf ervan beschuldigen betrokken te zijn bij Chinese spionage. Bewijzen daarvoor zijn nooit publiekelijk gedeeld.

Hoe zit het nu met Huawei?