Wetenschappers draaien slakkenhuis andere kant op na gen-hack
De meeste slakkenhuizen draaien rechtsom maar wetenschappers hebben het gen gevonden waarmee ze het slakkenhuis de andere kant kunnen laten spiralen.
Een slakkenhuis draait meestal rechtsom, maar soms wijkt het af en kom je een slak tegen waarvan het huis linksom loopt. Die zijn zo zeldzaam dat ze zoals Jeremy de slak wereldberoemd worden. Jeremy met zijn linksom spiralende slakkenhuis kon maar geen partner vinden, maar na jaren zoeken vonden wetenschappers een partner met ook een linksom spiralende slakkenhuis. Jeremy die in 2017 overleed liet wel nakomelingen na die allemaal rechtsom draaiende slakkenhuizen hadden.
Wetenschappers wisten niet waarom sommige slakken geboren worden met 'verkeerd' spiralende slakkenhuizen. Daar zijn ze nu wel achter dankzij Crispr. Dat is simpel gezegd een knip-, kopieer- en plakmethode om genen aan te passen. Japanse wetenschappers knipte slechts het Lsdia1-gen weg in grote poelslakcellen. De slakken die daar vervolgens met de gemuteerde genen werden gekweekt in het lab hebben allemaal een slakkenhuis dat omgekeerd, dus naar links, spiraalt.
Deze studie kan belangrijke inzichten geven waarom organismes evolutionair een specifiek plan volgen voor lichaamsbouw. Zo'n 10 procent van de mensen worden bijvoorbeeld geboren met situs inversus waarbij de organen in spiegelbeeld gepositioneerd in het lichaam zijn.