Zelfrijdende auto’s roepen agressie op bij andere weggebruikers. Automobilisten zoeken de grenzen op van autonome voertuigen.
De vijandigheid wordt vastgelegd met de camera’s van de zelfrijdende auto’s, vertelde Eric Meyhofer van Ubers divisie voor autonome voertuigen op een bijeenkomst deze week. “We zien dat mensen deze auto’s pesten”, tekende de Daily Telegraph op uit zijn mond. “Ze hebben het idee dat ze agressiever kunnen zijn omdat wij toch niets terugdoen.”
Volgens Meyhofer neemt de verkeersagressie verschillende vormen aan. Sommige mensen maken obscene gebaren of schreeuwen naar de zelfrijdende voertuigen, andere weggebruikers proberen de auto’s tot stoppen te dwingen of geven expres geen voorrang. “Mensen zoeken de grenzen op.”
Uber hervatte zijn testen met zelfrijdende voertuigen weer in december. Het bedrijf had de testen vorig voorjaar stilgelegd nadat de 49-jarige Elaine Herzberg om het leven was gekomen. Een zelfrijdende Uber zag niet dat zij de weg overstak met haar fiets. Ook backup-bestuurder die meerijdt voor het geval de autonome auto een vergissing maakt, greep niet in: zij zat op haar telefoon tv te kijken.
Bekogeld
Ook andere ontwikkelaars van zelfrijdende auto’s hebben te maken met agressie. Zo werden de zelfrijdende auto’s van het Google-zusterbedrijf Waymo bekogeld met stenen. Een backup-bestuurder werd bedreigd met een pistool. En bij verscheidene Waymo-voertuigen werden de banden lek gestoken.
Volgens Phil Simon, docent informatiesystemen aan de Arizona State University, heeft het geweld niet te maken met de rijstijl van de zelfrijdende voertuigen. Andere verkeersdeelnemers zouden Waymo en Uber vooral beschouwen als symbool van een snel veranderende wereld. “Mensen maken zich zorgen dat ze hun baan kwijtraken door nieuwe technologie”, verklaarde hij tegenover de Arizona Republic.
Bussen
Zo bezien zou de agressie tegen zelfrijdende voertuigen passen in een breder protest tegen techbedrijven. Het meest zichtbaar is dit verzet in het hart van de Amerikaanse techindustrie: al sinds 2013 zijn er in San Francisco regelmatig protesten tegen de busdiensten die medewerkers van techbedrijven als Google, Facebook en Apple oppikken in de stad om hen naar hun werk te brengen.
Vorige zomer gooiden demonstranten elektrische stepjes op een kruispunt om de bussen tegen te houden. De actievoerders verwijten de techbedrijven dat zij de huizenprijzen in San Francisco opdrijven. Voor mensen die niet in de tech-industrie werken, is het daardoor moeilijk om betaalbare woonruimte te vinden.