Het Franse hooggerechtshof stelt dat gebruikers van Steam hun digitaal aangeschafte games tweedehands mogen doorverkopen.
Volgens de Franse rechter maakt het bij de tweedehands verkoop van games niet uit of het gaat om werk in digitale of fysieke vorm, meldt Franse gamesite Numerama
Een game op Steam is volgens de rechter immers voor onbeperkte tijd aan de gebruiker beschikbaar gesteld, voor een vooraf overeengekomen prijs. Rechthebbenden kunnen volgens de rechter doorverkoop daarom niet voorkomen, net als bij fysiek werk.
Voorwaarden aanpassen
Steam, de grootste digitale winkel voor pc-games, staat het gebruikers vooralsnog niet toe om digitale games tweedehands door te verkopen. Spellen zijn gekoppeld aan het account van de gebruiker. De Franse consumentenorganisatie UFC-Que Choisir startte daarom eind 2015 een rechtszaak tegen Steam-eigenaar Valve.
Volgens de organisatie zouden de licenties die Steam-gebruikers op digitale games kopen, gewoon tweedehands doorverkocht moeten kunnen worden. Nu de rechter het daar mee eens is, moet Valve de voorwaarden van Steam aanpassen. Dat gebeurt vermoedelijk niet: Valve gaat hoogstwaarschijnlijk in beroep tegen de uitspraak.
Mogelijk verstrekkende gevolgen
Mocht het vonnis echter ongewijzigd blijven, zou dat grote gevolgen kunnen hebben, zowel in Frankrijk als Europa. De Franse rechter baseert zich namelijk op Europese regelgeving over digitale goederen. Die wet verbiedt belemmeringen op het vrije verkeer van die digitale goederen binnen de EU. Volgens de wet kunnen alle goederen, inclusief software, doorverkocht worden zonder toestemming van de originele verkoper.
Daarom zou het kunnen dat alle winkels die digitale games en software verkopen, de doorverkoop moeten gaan toestaan. Steam is niet het enige platform dat die verkoop nu verbiedt; ook op Android, iOS, de PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en tal van andere platformen is digitale doorverkoop van games en software niet mogelijk.
Zeker is dat niet: een recente uitspraak rond de doorverkoop van e-books staat haaks op het vonnis van de Franse rechter. Het doorverkopen van tweedehands e-books is in strijd met de bescherming van het auteursrecht, was onlangs het advies van de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie. Rechters volgen die adviezen vaak.
Het advies werd gegeven in een Nederlandse zaak van uitgevers tegen de e-bookmarktplaats Tom Kabinet. Daar werden tweedehands e-books verhandeld, maar daarbij bestaat volgens de advocaat-generaal het risico tegen illegale verspreiding en verkoop tegen een fractie van de oorspronkelijke prijs.