De populaire smartphone-app TikTok censureert wereldwijd video's die kritisch over de Chinese overheid zijn. Gebruikers van de app mogen bijvoorbeeld niet verwijzen naar het Tiananmenprotest.
Dat staat in gelekte documenten die The Guardian wist te bemachtigen. In de documenten beschrijft de Chinese TikTok-maker ByteDance wat voor video's wel of niet zijn toegestaan op het platform.
Het is op TikTok ook niet toegestaan om te praten over Tibet. De in China verboden religieuze organisatie Falun Gong wordt ook niet gedoogd op het platform.
Bij het verwijderen van de beelden verwijst TikTok naar algemeen geformuleerde regels. Video's over het Tiananmenprotest mogen bijvoorbeeld niet omdat er een verbod is op "zeer controversiële onderwerpen" over bijvoorbeeld geloof en politiek.
TikTok is een sociaal netwerk waarop korte video's geplaatst kunnen worden. Omdat je snel van video naar video veegt, krijg je in korte tijd veel achter elkaar te zien.
Chinese voorbeelden
Als voorbeelden in de regels wordt vaak naar incidenten en onderwerpen in China verwezen. Hiermee zou het moderatieteam worden geïnstrueerd om vooral deze China-kritische voorbeelden weg te halen als ze worden geplaatst.
De betreffende video's worden niet volledig verwijderd. In veel gevallen krijgen ze een speciale markering, waardoor alleen de maker van het bericht ze nog kan zien. Het lijkt hierdoor alsof TikTok de video niet heeft gewist, maar dat hij gewoon niet populair is.
Internationale censuur
Techbedrijven die actief zijn in China censureren wel vaker onderwerpen in opdracht van de overheid. Deze censuur beperkt zich echter doorgaans tot de landsgrenzen van China. TikTok verwijdert de berichten voor alle internationale gebruikers.
ByteDance beweert dat de gelekte regels niet langer van kracht zijn. Ze zouden zijn aangescherpt nadat de protesten in Hongkong begonnen. De nieuwe regels zouden niet langer voorbeelden uit bepaalde landen bevatten.
Waarom Shenzhen de tech-hoofdstad van China is
Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's