Deze site zet alle huizen in Nederland te koop

Deze site zet alle huizen in Nederland te koop

25 juni 2017 om 10:35
Laatste update: 26 april 2018 om 20:16

De site Jumba heeft alle huizen van Nederland in de etalage staan. Een bod uitbrengen gebeurt via de post.

Funda is de alleenheerser op de huizenmarkt. En daar is moeilijk tussen te komen, weet ook Sander van der Aa, oprichter van huizenplatform Jumba. "We zijn ook niet tegen aanbodsites, helemaal niet, maar we willen dat mensen zich kunnen oriënteren", zegt hij tegen RTL Z. "En we willen dat mensen bezig zijn met het managen van hun huis, ook als ze nog niet willen verhuizen."

Volgens Van der Aa zit de huizenmarkt op slot. "Mensen die misschien wel willen verhuizen, weten niet of ze zelf nog aan een nieuwe woning kunnen komen. Meer transparantie zal de huizenmarkt goed doen." Hij heeft daarom alle koophuizen van Nederland in de etalage gezet, een kleine 5 miljoen. Iedereen kan rondsnuffelen en bieden op een huis, ook als het niet te koop is. "Is de eigenaar van het huis aangesloten bij Jumba, dan nemen we direct contact met hem op."

Zo niet dan krijgt de woningeigenaar een ouderwetse postkaart in de brievenbus. Daarop staan de gegevens van de bieder. Jumba is niet de enige die zo te werk gaat. Diverse bedrijven hebben het briefje-in-de-bus-fenomeen inmiddels naar een hoger niveau getild. Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis sprak eerder tegen RTL Z wel van een Randstedelijk fenomeen. "Met name in populaire wijken met weinig aanbod. Mensen hopen zo op de markt vooruit te lopen."

Extra data bij huizen

Anders dan Funda geeft platform Jumba dus inzicht in alle koophuizen in Nederland en niet alleen in de huizen die op dit moment te koop staan. Maar wat daar bij komt, is dat het veel databases handig aan elkaar heeft gekoppeld. Zo laat het de voorkant van het huis zien via Google Streetview, geeft het direct de maandelijkse gemeentelijke lasten en toont het de afstanden naar de dichtstbijzijnde supermarkt, ziekenhuis en snelweg.

"We geven ook de historie van de woningwaarde, gebaseerd op de eventuele vorige vraagprijs en nog een tiental factoren." Zo krijgt de bezoeker een goede en transparante indruk van de buurt en van de mogelijkheden van het huis.

'Open marktplaats'

Huiseigenaren kunnen hun eigen huis claimen en daarmee hun pagina met meer informatie aanvullen. "Je eigen huis managen", zo noemt Van der Aa het. Het grote doel is dat alle woningeigenaren hun eigen woning claimen op het platform, zodat er een echte open marktplaats ontstaat.

Voor de daadwerkelijke verkoop van het huis is dan meestal wel weer een makelaar nodig. Grote kans dat hij het huis uiteindelijk toch ook op Funda zet.

Funda

Vorig jaar spraken we in Bright TV met Funda-ceo Marc Duijndam over hoe algoritmes kunnen voorspellen voor welke prijs je je huis kan verkopen.


Lees ook: Nieuwe site is 'omgekeerd Funda' voor huizenzoekers

Lees meer over:

Deel via