Google Duo laat je videobellen tussen Android en iOS
De app Google Duo, dat vandaag is gelanceerd, moet videobellen net zo simpel maken als een normaal telefoongesprek.
Wat het verdienmodel achter de videobelapp Duo wordt, is nog niet duidelijk. Amit Fulay, bij Google verantwoordelijk voor Duo, zegt dat er geen plannen zijn om geld te verdienen aan de app. Daar komt ook nog eens bij dat je Duo gratis kunt downloaden, zonder Google-account kunt gebruiken en de communicatie volledig wordt versleuteld met end-to-end-encryptie.
Duo is bijzonder simpel in gebruik. Je drukt op de knop om te videobellen, selecteert iemand die ook Duo heeft geïnstalleerd en het videogesprek begint zodra de ontvanger opneemt. Daarmee is de app net zo simpel als Apple's FaceTime, dat alleen met iOS-apparaten werkt.
Een unieke functie van Duo is dat je de beller al kunt zien voordat je opneemt, zoals de foto hierboven laat zien. Dit werkt alleen als Android-gebruikers elkaar bellen, of als je van een iPhone naar een Android-toestel belt. Wanneer je als iPhone-gebruiker wordt gebeld, zie je de beller niet. Dat ligt aan de geslotenheid van het iOS-besturingssysteem.
De functie, genaamd 'Knock Knock', is een leuke gimmick die verrassend goed werkt. "Maar het kan ook heel belangrijk zijn", vertelt Fulay. "Denk bijvoorbeeld aan dat je baby is geboren en je de familie belt. Jouw familie ziet je dan al met je baby in je arm, waardoor het gesprek heel anders begint." De functie moet videobellen volgens Fulay 'vriendelijker en warmer' maken.
Krachtige encryptie
Duo is gebaseerd op het door Google ontwikkelde opensourceprotocol WebRTC en maakt gebruik van twee protocollen - DTLS en SRTP - om te communicatie te beveiligen met end-to-end-encryptie. Het is een opvallend besluit van Google, dat zijn producten normaal gesproken niet zodanig sterk versleutelt omdat ze dan zelf de data niet meer in kunnen zien.
"Beveiliging is altijd een heel belangrijk onderdeel van al onze producten", zegt Fulay. "En dat geldt ook voor Duo." Naast Duo biedt Googles aankomende chat-app Allo ook optionele end-to-end-encryptie. Op de vraag of de introductie van Duo en Allo met krachtige versleuteling een voorbode is van een nieuwe trend binnen Google, wil Fulay niet reageren.
Google Hangouts: zakelijk gebruik
Hangouts, de andere videochatdienst van Google, gaat zich richten op zakelijke gebruikers. "Duo wordt de app voor consumenten die snel en gemakkelijk willen videobellen", aldus Fulay. Een ander groot verschil is dat Duo - net als WhatsApp - telefoonnummers gebruikt om contacten te zoeken, en Hangouts juist je Google-account gebruikt.
Duo verbruikt ongeveer 6 MB per minuut en verlaagt automatisch de beeldkwaliteit wanneer de verbinding minder snel of instabiel is. Als je nauwelijks bereik hebt, wordt het beeld stopgezet en schakelt de app over naar enkel een telefoongesprek.
Rivaal voor Apples FaceTime
Over een mogelijke versie voor Windows 10 wil Fulay nog niets zeggen: "We willen Duo beschikbaar maken voor het overgrote gedeelte van mobiele gebruikers, en met Android en iOS bereik je dat."
Ook op de vraag of FaceTime de grote concurrent van Duo is, geeft Fulay geen antwoord: "Ik denk dat er veel keuzes zijn en dat concurrentie goed is." Maar hij wil nog wel benadrukken dat Duo multiplatform is, en FaceTime niet.