Hyperloop One rijdt succesvol eerste volledige testrit

Hyperloop One rijdt succesvol eerste volledige testrit

12 juli 2017 om 16:19
Laatste update: 26 april 2018 om 19:45

Hyperloop One, één van de bedrijven die aan de razendsnelle trein werkt, maakte zijn eerste succesvolle testrit op volledig formaat.

Tot nu toe werden Hyperloop-treinen vooral getest op halve grootte. Hyperloop One testte zijn systeem op 12 mei al succesvol in een vacuüm-omgeving, maar maakte dat vandaag pas bekend.

Hoewel het door Elon Musk bedachte concept van de Hyperloop bekend is, verschilt de uitwerking nog wat tussen de verschillende bedrijven en universiteiten die aan een ontwerp werken. De versie van Hyperloop One werkt het de zogenoemde maglev-technologie, waarbij magneten worden gebruikt om de slee van de trein vlak boven het spoor te laten zweven en aan te drijven. De slee van Hyperloop One haalde tijdens de test een snelheid van 112 km/u. De testrit duurde slechts 5,4 seconden.


Nieuwe trein

Later worden er ook tests gedaan met de volledige pod van Hyperloop One. Het bedrijf heeft zijn nieuwe ontwerp bij de bekendmaking van de succesvolle test getoond. In de nieuwe testfase wil Hyperloop One een snelheid van 400 km/u bereiken. De succesvolle stap is volgens mede-oprichter Shervin Pishevar belangrijk. “Door een volledig vacuüm te bereiken, hebben we in principe onze eigen lucht in een buis gemaakt, alsof je vliegt op een hoogte van 60 km.”

Het bijna of volledige vacuüm is de gemene deler bij alle Hyperloop-projecten. Elon Musk bracht het concept in 2013 naar buiten, en riep anderen op er mee aan de slag te gaan. Door aerodynamische treinen in buizen met zeer weinig weerstand te laten rijden, kunnen zeer hoge snelheden worden bereikt. Op termijn moeten snelheden van 1200 km/u worden behaald.

Onlangs zei Hyperloop One nog Nederland als eventueel pilotland te willen inzetten. Met de trein van het bedrijf zou je in nog geen 20 minuten van Eindhoven naar Amsterdam rijden.

Meer over de Hyperloop: 

Hyperloop: in 10 minuten van Amsterdam naar Groningen

Lees meer over:

Deel via