Nepnieuws sneller rond op Twitter dan echt nieuws

Nepnieuws sneller rond op Twitter dan echt nieuws

9 maart 2018 om 10:33
Laatste update: 26 april 2018 om 13:02

Uit een wetenschappelijk onderzoek blijkt dat nepnieuws zich op Twitter sneller verspreidt dan echt nieuws. Bots spelen een kleinere rol dan gedacht.

De inhoud van een tweet kan de wereld op zijn kop zetten. In 2013 werd via een gehackt Twitter-account van persbureau Associated Press getweet dat President Barack Obama gewond was geraakt bij een aanslag. De Dow Jones-beursindex stortte meteen 100 punten in. Wetenschappers van de Amerikaanse MIT-universiteit hebben nu in een nieuwe onderzoek de verspreiding van nieuws, echt of nep, in kaart gebracht.  

De wetenschappers onderzochten waarheden en onwaarheden in een database met tweets geschreven tussen 2006 en 2017. Ze lieten zes externe factcheckingpartijen, waaronder Snopes.com en Politifact.com, oordelen over het waarheidsgetrouwheid van het nieuws. De factcheckers bleken het in 95 tot 98 procent van de gevallen met elkaar eens te zijn.

Mensen, niet bots 

Een van de onderzoekers zegt dat nepnieuws zich via Twitter 'sneller en breder verspreidt dan de waarheid'. Ook blijkt dat het sneller verspreiden van nepnieuws niet het gevolg is van Twitter-bots, maar van mensen. Er was zelfs één Twitter-account dat 4700 nepgeruchten verspreidde. De wetenschappers willen niet zeggen om welk account het ging. Nepnieuws had bovendien 70 procent meer kans om geretweet te worden.

Volgens de wetenschappers zijn er geen makkelijke oplossingen om de verspreiding van nepnieuws te voorkomen. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat bijvoorbeeld het labelen van nieuws als onwaar er mogelijk juist toe leidt dat het onware nieuws nog breder wordt verspreidt. Ook is de vraag wie dit labelen van nieuws als onwaar zou moeten doen.

Facebook geeft tips voor herkennen nepnieuws

Lees meer over:

Deel via