Politie-camera herkent appen achter stuur

Politie-camera herkent appen achter stuur
13 maart 2018 om 19:03
Laatste update: 26 april 2018 om 13:02

De politie gaat camera's inzetten die met algoritmes bepalen of automobilisten hun smartphone achter het stuur gebruiken.

Op deze manier wordt de pakkans voor automobilisten die tijdens het rijden hun smartphone gebruiken, groter. Volgens Egbert-Jan van Hasselt, die het project van de politie leidt, is gekeken hoe afleiding in het verkeer op een grote schaal kon worden aangepakt. "We hebben gekeken hoe digitale technieken en kunstmatige intelligentie hieraan bij kunnen dragen", vertelt hij aan RTL Nieuws.

"Een team van specialisten kwam toen met een geavanceerde camera, die straks zelf kan waarnemen of de bestuurder een smartphone in de hand heeft." Als dat het geval is, maakt de camera een foto. "Die foto moet dan bekeken en beoordeeld worden door een agent, die besluit of er een bekeuring volgt."

Juridisch

De politie is nog in overleg met het Openbaar Ministerie over de vraag of deze aanpak juridisch mogelijk is. "Op dit moment moet je als agent een automobilist staande houden en confronteren met het bellen of appen achter het stuur. Maar als we deze camera's straks gaan gebruiken, zal de foto de doorslag moeten geven. Daarvoor is een aanpassing in de wet nodig."

Het OM stelt hoge eisen aan de technische kwaliteit van de beelden. "Het moet onomstotelijk vaststaan dat iemand z'n telefoon in de hand heeft tijdens het rijden. De ramen van de auto zijn soms vies of iemand krabt aan zijn oor. Je wilt niet dat mensen ten onrechte een bekeuring krijgen", zegt woordvoerder Mariël van Dam van het OM.

Volgens de NOS zijn de camera's niet alleen op de snelweg te gebruiken, maar ook op alle andere wegen waar goed zicht is op de voorruit van automobilisten. De politie wil de camera's nog dit jaar gaan inzetten. 

Celstraffen

Vorige week kondigde minister Grapperhaus aan dat hij de maximumstraf voor bellen en appen achter het stuur wil verhogen. Als zijn wetsvoorstel erdoor komt, kunnen automobilisten die een ongeluk veroorzaken door roekeloos rijgedrag straks maximaal zes jaar gevangenisstraf krijgen.

Bestuurders die geen brokken maken, maar andere weggebruikers wel ernstig in gevaar brengen door roekeloos rijgedrag, riskeren twee jaar cel.

Lees ook:

Minister wil celstraffen voor appen achter stuur

Video: Doe je telefoon achter het stuur alsjeblieft weg

Coalitiepartijen: appen achter stuur harder aanpakken

Lees meer over:

Deel via