© Delft Hyperloop

TU Delft grote winnaar van de Hyperloop-competitie

TU Delft grote winnaar van de Hyperloop-competitie

30 januari 2017 om 09:56
Laatste update: 26 april 2018 om 23:53

Het team van de TU Delft is de grote winnaar van de SpaceX Hyperloop-wedstrijd in Los Angeles. Bekijk de interviews.

Bij Bright keken we er al maanden naar uit, met de afgelopen dagen dagelijks een nieuwe vlog uit Californië, maar vannacht gebeurde waar iedereen op hoopte: de TU Delft heeft de prestigieuze Hyperloop-competitie gewonnen. Het versloeg onder andere de grote MIT-universiteit.

"Dit is ongelofelijk. Dit is het moment waar we het allemaal voor hebben gedaan. Anderhalf jaar lang hebben we met het hele team hiervoor geknald. Dat het uitpakt in zo'n prachtig resultaat; dat voelt bijna onwerkelijk", vertelt teamcaptain Tim Houter van Delft Hyperloop.

Voor iedereen compleet nieuw

De werking van de Hyperloop is te vergelijken met buizenpost. Door in de buis een lage luchtdruk te creëren, kan de capsule met weinig weerstand zich verplaatsen. Hierdoor moeten snelheden worden gehaald van zo'n 1200 kilometer per uur. 

De Delftse studenten namen het op tegen 28 andere internationale teams om zo hard mogelijk met hun futuristische transportcapsule door een 1,2 kilometer lange testbuis te racen. Uiteindelijk haalde het team de hoogste overall score. Het was de hele dag peentjes zweten, ook voor SpaceX, zegt Houter: "Voor de eerst werd onze pod getest in de vacuümbuis op hoge snelheid. Zowel voor ons als voor SpaceX was het compleet nieuw." 

Innovatieve goede bijdrage

29 teams van universiteiten over de hele wereld streden tegen elkaar in twee categorieën: snelheid en totaalbeleving. Het Duitse WARR was het snelste, maar Delft won dus het totaalklassement. Hierbij ging het onder andere om de schaalbaarheid, de veiligheid en de efficiëntie van het prototype.

"We waren niet de snelste, maar dat was ook niet de prijs waarvoor we wilden gaan", zegt woordvoerder Marleen van de Kerkhof. "We wilden een innovatief goede bijdrage leveren. Daarom hebben we ons niet alleen gericht op snelheid, maar ook op efficiëntie bij de bouw en op de kosten en veiligheid van de capsule. Op basis daarvan hebben we deze prijs gewonnen."

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="27a21144-557f-469d-90d6-846a4c05d75f"></drupal-entity>

Lage luchtdruk

De wedstrijd werd georganiseerd door SpaceX-baas Elon Musk. Het ruimtevaartbedrijf is niet van plan zelf de Hyperloop te gaan bouwen, maar wil met deze wedstrijd de ontwikkeling aanwakkeren. De supersnelle capsuletrein moet volgens Musk het vervoermiddel van de toekomst worden. Musk opende de finale van de wedstrijd zondag persoonlijk en bezocht ook de stand van het Delftse team.

Op het evenement kwamen naast de kandidaten ook veel mogelijke investeerders af. In de zomer is er weer een nieuwe wedstrijd; dan gaat het puur om de snelheid.

Bekijk ook de vlogs door Delft Hyperloop op ons YouTube-kanaal

Lees meer over:

Deel via