Zelfrijdende auto kijkt om de hoek dankzij algoritme
Een nieuwe technologie met laserstralen zorgt ervoor dat zelfrijdende auto's in de toekomst om een hoekje kunnen kijken.
Met behulp van de technologie non-line-of-sight imaging (NLOS) kunnen onderzoekers van de Amerikaanse Stanford-universiteit voorwerpen detecteren die zich bijvoorbeeld om een hoek of achter een muur bevinden, meldt The Register. Zo is het mogelijk voor een zelfrijdende auto om een gevaar te ontdekken voordat de inzittenden het kunnen zien.
Laserstraal
De methode werkt met een laserstraal die alle kanten wordt opgestuurd zodat de lichtdeeltjes een cirkel van 360 graden bestrijken. Het idee is dat de lichtdeeltjes worden weerkaatst als ze op een muur botsen en vervolgens terechtkomen op het verborgen voorwerp daarachter. Uiteindelijk komen de lichtdeeltjes dan weer terug bij een sensor die het weerkaatste licht herkent, en dankzij de door de onderzoekers ontwikkelde algoritmes een afbeelding kan maken van het verborgen object.
Nu nog te traag
De onderzoekers van Stanford hebben hun techniek beschreven in een paper die maandag is gepubliceerd in Nature. Om NLOS geschikt te maken voor auto's moeten er nog wel de nodige stappen worden gezet. De methode is nu nog behoorlijk traag. Een complete scan van de omgeving kan twee minuten tot een uur duren. Met die snelheid kun je als inzittende van een zelfrijdende auto beter zelf even uitstappen om te kijken of er wellicht kinderen om de hoek aan het spelen zijn.
Kijk meer techvideo's op ons YouTube-kanaal en onze Facebook-pagina.