Panoramisch filmen zoals insecten zien

Panoramisch filmen zoals insecten zien

02-05-2013 15:02 Laatste update: 28-04-2018 12:30

Jeroen Buiter

Onderzoekers hebben een camera ontwikkeld die werkt als een insectenoog. De camera is in totaal een centimeter groot.

Insecten zien de wereld heel anders dan wij. Ze hebben bijna 180 graden zicht, waardoor ze een veel breder, panoramisch gezichtsveld hebben. Dat maakt het ook zo moeilijk om een vlieg van achter te besluipen, hij ziet je immers (bijna) altijd aankomen. Onderzoekers aan de Universiteit van Illinois hebben nu een camera ontwikkeld die de eigenschappen van een insectenoog imiteert.

Het resultaat is een kleine, lichte, panoramische camera van een centimeter groot. De toepassingen voor zo'n camera zijn legio. Denk aan drones die met zo'n type camera veel kleiner kunnen worden of aan beveiligingscamera's die 180 graden in een shot kunnen filmen. Ik kan me voorstellen dat Google zijn Glass met zo'n camera ook een stuk kleiner kan maken.

Het ontwikkelen van de camera viel volgens de onderzoekers nog niet mee, een insectenoog is namelijk opgebouwd uit honderden of zelfs duizenden dunne lichtdetectors (ommatidia). Die lichtdetectors zijn zelf elk weer opgebouwd uit lenzen en buisjes die licht laten vallen op fotogevoelige cellen. Doordat al die ommatidia ten opzichte van elkaar in een net andere hoek staan, zorgen ze voor een beeld dat altijd scherp is, waar het object zich ook bevindt, dichtbij of ver weg.

Volgens John Rogers, een van de verantwoordelijke wetenschappers, was het maken van die ronde vorm het moeilijkste. "Elektronica is stijf en recht, in de natuur is alles rond." Dat is opgelost door eerst alle onderdelen op een flexibel materiaal te bevestigen en dit daarna op te blazen als een ballon. Dat zorgt ervoor dat de camera de vorm van een insectenoog krijgt.

Het project staat nu nog in de kinderschoenen, het 'oog' is nu nog opgebouwd uit 180 lichtdetectors. Dat staat ongeveer gelijk aan de hoeveelheid in een mierenoog. De resolutie is daardoor nog vrij laag en de beelden zijn nog in zwartwit. Nu de basis van de techniek ontwikkeld is, gaan de onderzoekers proberen om meer detectors in te bouwen. Het doel is om het oog van een libelle na te bootsen, dat is opgebouwd uit twintigduizend ommitadia. Dan moeten wel eerst de onderdelen een stuk kleiner gemaakt worden.