Deze led-straatverlichting is energiezuinig en vogelvriendelijk
Op Ameland moet speciale ledverlichting bijdragen aan de ambities van het eiland om in 2020 grotendeels energie-onafhankelijk te zijn. Ook aan de vogels is gedacht.
De eerste plannen om Ameland van ledverlichting te voorzien, dateren alweer uit 2012. Maar het duurde even voordat provincie, gemeente en andere partners zo ver waren dat het project ook daadwerkelijk doorgang kon vinden. Op dit moment wordt de ouderwetse straatverlichting op het Waddeneiland vervangen door Philips ClearSky-ledverlichting. Dit is een connected-systeem dat bestaat uit lantaarnpalen die van afstand bedienbaar zijn. Het systeem reageert op de omgeving. Zo lichten de lampen op bij passerende mensen, en dimmen ze weer als deze voorbij zijn.
Volgens een woordvoerder van Philips is het een belangrijk project: “Het laat zien hoe ledverlichting een bijdrage kan leveren aan verduurzaming, maar ook van invloed is op de kwaliteit van de leefomgeving.” Voorwaarde van Ameland om met Philips in zee te gaan was dat er rekening gehouden moest worden met de bijzondere, natuurlijke ligging van het eiland. Het Waddeneiland maakt onderdeel uit van de Waddenzee die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat.
Lichtvervuiling
Naast natuurschoon vormen de Waddeneilanden een belangrijk ‘tankstation’ voor foeragerende trekvogels die hier 'opvetten' voor dat ze de reis naar Westelijk Afrika ondernemen. Ameland maakt deel uit van het Unesco-project Darksky dat als doel heeft de lichtvervuiling zo veel mogelijk te beperken en deze vogeltrek niet te verstoren.
Vandaar dat de keus van de gemeente Ameland op het ClearSky-systeem van Philips is gevallen. Deze bijzondere ledverlichting, die online te monitoren en bedienen valt, heeft een aangepast kleurenspectrum waarvan bewezen is dat vogels er minder last van hebben. De lampen zijn onder meer aangebracht bij de opgangen naar het strand.
Levensduur
Maar het zijn niet alleen de vogels die voordeel hebben bij ClearSky. Ledverlichting is vergeleken met conventionele lampen zeventig procent zuiniger en scheelt dus ook in de kosten. Volgens de woordvoerder van Philips is er verder een fors verschil in de levensduur: “Led gaat wel tot twintig jaar mee. Ondanks de initieel hogere investering, ga je het dus op termijn wel terugverdienen door uitgespaarde energie- en vervangingskosten.”
Inmiddels wordt er al serieuze interesse getoond door naburige Waddeneilanden in Duitsland en Denemarken die ook wel zo’n systeem willen. Het groene ledproject van Philips op Ameland heeft ook al een geslaagde 1-aprilgrap opgeleverd. De bekendmaking dat de plaatselijke vuurtoren met energiezuinige ledlampen zou worden uitgerust, leidde tot enige commotie. De woordvoerder van Philips geeft toe dat hij er ook in was getrapt.
In samenwerking met Philips Lighting