jbl harman kardon link citation LG google home assistent
Smarthome

Zeven slimme speakers met Google Assistent getest

19 december 2018 om 16:44
Laatste update: 19 december 2018 om 20:08

Er verschijnen steeds meer slimme speakers met de Google Assistent. Bright probeerde er zeven. Er zijn overeenkomsten, maar ook grote verschillen.

Wat deze speakers met elkaar gemeen hebben (behalve de Sonos One) is dat je ze installeert met behulp van de Google Home-app. Dat is fijn, want die heb je waarschijnlijk al op je smartphone, zeker als je slimme lampen of een slimme thermostaat wilt koppelen aan de Google Assistent. Het zorgt er ook voor dat je alle speakers gemakkelijk aan elkaar kan koppelen.

De goedkoopste speaker van de zeven die we hebben getest, de Google Home, kost 150 euro. Er is trouwens ook nog een Home Mini die officieel 59 euro kost. De Home Mini is een prima speaker voor in de badkamer of als je eens een slimme speaker wilt proberen. Maar wil je beter geluid, dan moet je toch wat meer investeren.

Google Home en de concurrentie

De Google Home (150 euro) klinkt al een stuk beter: goed genoeg voor bijvoorbeeld een studentenkamer of in de keuken. Het voordeel van de Google Home ten opzichte van al deze andere speakers is dat je als eerste nieuwe functies krijgt voor de Google Assistent.

Andere speakers in de test zijn de Harman Kardon Citation One, de JBL Link 20 en de LG WK7 ThinQ. Die kosten allemaal 200 euro. De JBL heeft een accu en is waterbestendig. De Citation One is mooier afgewerkt en als je er twee hebt, kunnen ze een stereopaar vormen. Dat kan met de JBL niet. De LG ThinQ luistert het beste naar commando’s, maar het geluid van de Citation One is veel beter. Al deze speakers hebben naast wifi ook bluetooth aan boord.

De Sonos One is te koop vanaf 220 euro en dus iets duurder. Bij Sonos werkt de Google Assistent nog niet. Dat zou begin 2019 moeten gebeuren. Het voordeel van de Sonos ten opzichte van de anderen is dat je naast de Google Assistent ook Alexa van Amazon zou kunnen gebruiken, maar dan in het Engels. Wanneer Alexa Nederlands ondersteunt, is niet bekend. Sonos onderhandelt ook met Apple over ondersteuning van Siri, maar of het ooit zover komt, is nog maar de vraag.

Rond 400 euro

De twee duurdere speakers uit de test klinken duidelijk beter dan de speakers van rond de 200 euro. De Harman Kardon Citation 300 en de JBL Link 500 kosten beide 400 euro, dus dat mag ook wel. De Harman Kardon-speaker klinkt net wat beter en is ook mooier afgewerkt. De knopjes op de speaker van JBL zijn wat lomp. Het touchscreen bovenop de Harman Kardon werkt fijner. Bovendien kan je die dus ook in een surround opstelling zetten.

Bekijk de hele video en stel je vragen over slimme speakers in de comments.

Kijk ook: HomePod versus Sonos Play 5

Meer gadgetvideo's? Abonneer je ook op het Bright YouTube-kanaal