Wees Wijs met Wifi: tips voor veilig gebruik van publieke wifi-hotspots

Wees Wijs met Wifi: tips voor veilig gebruik van publieke wifi-hotspots

2 oktober 2015 om 18:02
Laatste update: 27 april 2018 om 20:30

Pas op voor de risico's van het gebruik van publieke wifi-hotspots. We lanceren de Wees Wijs met Wifi-campagne. Inclusief stickers.

Wifi in bibliotheken, hotels en koffietentjes, op vliegvelden en stations. Erg handig dat je snel en vaak gratis online kan, maar er kleven allerlei risico's aan. Dat toonden we nog maar eens in een reportage in Bright TV op RTL Z. Een hacker kan het dataverkeer van je smartphone, laptop of tablet omleiden, kraken en afluisteren. Zo liggen bijvoorbeeld logingegevens van internetbankieren of sociale media voor het oprapen. Onderscheppen hackers een paspoortscan, dan zouden ze zelfs een uitkering op jouw naam kunnen aanvragen. Hieronder geven we een paar tips over hoe je veiliger kan internetten op openbare wifi-netwerken.

1 Tethering via eigen smartphone

Als je op je laptop wilt werken in een horecazaak of in de trein, dan kan je ervoor kiezen om niet het openbare wifi-netwerk maar de 4G-verbinding van je smartphone te gebruiken. Dat kan door op je mobiele apparaat een persoonlijke hotspot aan te maken en de verbinding via Bluetooth, Wifi of usb-kabel te delen met je laptop. Nadeel is wel dat je mogelijk snel door je maandelijkse databundel heen bent.

2 Gebruik VPN-software

Het aanmaken van een virtual private network (VPN) is een goede manier om je gegevens te beschermen. VPN-software versleutelt het dataverkeer tussen je apparaat en de server, waardoor het zeer lastig is voor een kwaadwillende om informatie te onderscheppen.

Er zijn gratis VPN-diensten zoals SecurityKISS en CyberGhost, met beperkingen aan de hoeveelheid data en de downloadsnelheden. Betaalde VPN-diensten zijn vaak zonder deze limieten. Zo geeft Cloak je voor 10 dollar per maand onbeperkt dataverkeer. Bij Private Internet Access kost dit 7 dollar voor een maand, of maandelijks 3,33 dollar bij een jaarabonnement.

3 Je eigen privé-routertje meenemen

Keezel is een privérouter die het makkelijker moet maken om veilig op openbare wifi-netwerken te internetten. Je hoeft zelf geen VPN-software in te stellen en kan je apparaten direct met de Keezel verbinden. Het Nederlandse Keezel werd onlangs succesvol via Indiegogo gefinanceerd. De versie inclusief 1 jaar lang gebruik van een VPN-dienst kost 99 dollar en is vanaf december verkrijgbaar.

4. Let op meekijkers en meer tips

Voorkom dat mensen makkelijk over je schouder kunnen meekijken met wat je doet op je laptop. Zet je schermhelderheid bijvoorbeeld op de minst felle stand als je wachtwoorden invoert.

Ook kan het geen kwaad om bij inloggen gebruik te maken van zogeheten twee-factor authenticatie, waarbij naast een wachtwoord ook een sms met een code naar je telefoon wordt gestuurd.

Let ook op dat sommige aanbieders van gratis wifi je voordat je verbinding mag maken om allerlei persoonlijke gegevens vragen, die ze voor marketingdoeleinden gebruiken. Het is dus wellicht verstandiger om daar niet je echte gegevens in te vullen.

Wees Wijs met Wifi, vraag onze stickers aan

Coffeecompany zal op zijn filialen een Wees Wijs met Wifi-sticker plaatsen, evenals op zijn loginpagina. Andere beheerders van openbare wifi-hotspots kunnen een dergelijk pakket aanvragen bij Bright via een mail naar www@bright.nl.

Bekijk onze reportage over wifi-gevaren. Elke maandagavond op RTL Z: Bright TV.

Lees meer over:

Deel via