Zuckerberg doet huilie huilie om Internet.org: terecht?

Zuckerberg doet huilie huilie om Internet.org: terecht?

05-05-2015 10:19 Laatste update: 28-04-2018 00:38

De Facebook-baas verdedigt vurig gratis internetdienst Internet.org. Heeft hij een punt?

Het kan de cameravoering zijn geweest, de verlichting, de droge lucht, maar ik dacht toch echt natte oogjes te zien in de video die Facebook-opperhoofd Mark Zuckerberg gisteren postte op zijn profiel (en later gevolgd door een langere versie). Natte oogjes van frustratie, boosheid en een klein beetje van fuck-toch-lekker-die-hele-wereld. Kijk zelf maar:

Wat is er aan de hand?

Facebook is bezig met het brengen van gratis internet naar ontwikkelingslanden via Internet.org. Facebook maakt deals met telecombedrijven in landen als Colombia, Ghana en India. Met de deal maakt Facebook internet gratis beschikbaar voor alle klanten van die provider. Reden: ‘to connect the world’, aldus Facebook. En: hoe meer mensen er op internet zitten, hoe meer mensen Facebooken (en hoe meer advertenties ze kunnen verkopen, natuurlijk).

Wat is daar mis mee?

Supernobel, zou je zeggen, maar Facebook krijgt veel commentaar vanwege de gratis internetdienst. De gratis internetters kunnen maar van een handvol diensten gebruik maken, zoals Wikipedia, Google Zoeken, vergelijkingssites en natuurlijk Facebook en Facebook Messenger. En dat schopt vele actievoerders tegen het zere netneutraliteitsbeen. Want internet moet voor iedereen gelijk zijn.

Vooral in India is het verzet hevig. Startups trekken hun support aan Internet.org in, comedians halen miljoenen views met internetvrijheidsketches en een online petitie haalde een miljoen sympathisanten op. De boodschap: dit moeten we niet willen. Internet moet niet bestuurd worden door grote bedrijven.

Zuckerberg zegt: boe!

En hier wordt Zuckerberg op zijn beurt weer krankjorum van. "4 miljard mensen gratis internettoegang geven, is het goede ding om te doen", zegt hij in de video. "Zijn wij een community die mensen waardeert en het leven van mensen verbetert, boven al het andere? Of zijn wij een community die de intellectuele zuiverheid van de technologie boven de behoeften van mensen stelt?" Zijn antwoord laat zich raden. "Onthoud dat de mensen die hier het meest door getroffen worden, de 4 miljard niet-verbondenen zijn. Zij hebben geen stem op het internet."

Heeft hij een punt of niet?

Kijk je puur naar de woorden van Zuckerberg ('De geschiedenis vertelt ons dat mensen helpen altijd een beter pad is dan ze af te sluiten'), dan is er moeilijk een speld tussen te krijgen. Tegelijkertijd spreekt hij als de 'pater familias' van het internet ('We look out for them') en dat voedt direct de angst van de netneutraliteitstrijders.

Ik geloof zeker dat hij het meent, dat zijn frustratie echt is en dat Zuckerberg overtuigd is van zijn bijdrage aan de wereld dankzij Internet.org. Het moet ook frustrerend zijn om Facebook te zijn: als groot bedrijf doe je het nooit goed.

Maar wat het lastig voor hem maakt, is dat het nu Zuckerberg versus The Internet lijkt te worden. En Facebook is groot, maar zo groot ook weer niet.

Update: intussen is vandaag op Bevrijdingsdag de Nederlandse groep 'Facebook Liberation Army' begonnen met 'de bevrijding van Facebook'. Laat Mark het maar niet zien...

Eerder over Internet.org:

Zuckerberg: 'Gratis internet net zo belangrijk als 911'

Facebook gaat enorme internetdrones testen deze zomer

Meer over Mark Zuckerberg:

Waarom Mark Zuckerberg altijd hetzelfde t-shirt draagt

Mark Zuckerberg wilde investeren in 'Chinese Apple' Xiaomi