In 2010 blijft hoge btw-tarief voor ebooks gelden

In 2010 blijft hoge btw-tarief voor ebooks gelden

17-09-2009 12:53 Laatste update: 29-04-2018 09:08

Corrie Gerritsma

In 2010 geldt voor een digitaal boek op cd-rom 6 procent btw. Download je een boek, dan betaal je 19 procent. Raar.

In theorie zouden ebooks en stuk goedkoper kunnen zijn dan gewone boeken. Directeur Daniel Ropers van Bol zei bij de introductie van digitale boeken bij Bol.com dat het prijsvoordeel 35 procent zou kunnen zijn. Zou, want helaas geldt voor ebooks nu nog een hoger btw-tarief (19 procent) dan voor papieren boeken (6 procent). Begin september schreef Tonie nog dat het kabinet op Prinsjesdag bekend zou maken dat het btw-tarief op ebooks naar 6 procent zou gaan. Nu blijkt dat dat alleen voor digitale boeken op 'fysieke dragers' gaat, zoals cd-roms en usb-sticks.

In het Belastingplan 2010 staat dat het kabinet met ingang van 1 januari 2010 een einde wil maken aan de ongelijkheid in btw-tarieven. 'De tot dusver bestaande ongelijke behandeling van materieel dezelfde producten/diensten is niet meer gerechtvaardigd', schrijft Staatssecretaris De Jager. Maar even verderop blijkt dat alleen andere fysieke dragers van van digitale boeken onder het lagere btw-tarief gaan vallen. Voor downloadable ebooks blijft 19 procent gelden.

Deze tegenstrijdige situatie wordt veroorzaakt door een onderscheid in Europese regelgeving tussen elektronische diensten (download) en goederen (cd-rom). Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen wil werkt aan een laag btw-tarief op 'elektronische informatiediensten' schrijft Webwereld, maar die wetgeving zal eerst door Brussel moeten worden goedgekeurd.

Meer e-booknieuws: het nieuwe boek The Lost Symbol van Dan Brown verscheen afgelopen dinsdag maar in Nederland vooralsnog alleen op papier en nog niet als ebook. Toch is het boek nu al als pdf-bestand van een paar mb te downloaden. Volgens directeur Daniel Ropers van Bol.com betekent dit niet dat ebooks hetzelfde lot beschoren is als digitale muziek. 'De gemiddelde boekenkoper is meestal een volwassene met een behoorlijk inkomen. De druk om op zoek te gaan naar illegale alternatieven is hierdoor minder dan bij muziek en films.' Hij hoopt The Lost Symbol binnen afzienbare tijd ook als ebook te kunnen aanbieden.

Door het de opkomst van readers de afgelopen maanden is de Rotterdamse onderneming Coolblue gestart met een website gespecialiseerd in readers. De site biedt een scala aan readers aan, waaronder van BeBook en iRex, en verkoopt ook ebooks. Het is de vierendertigste gespecialiseerde website van Coolblue, dat eerder bijvoorbeeld met www.pdashop.nl kwam.