VanMoof niet overgenomen door Micromobility: 'Ons bod is afgewezen'

©VanMoof

vanmoof van moof e-bike doorstart overname micromobility giant
8 augustus 2023 om 15:51
Laatste update: 8 augustus 2023 om 16:13

Over een doorstart van VanMoof wordt 'op zijn vroegst' later deze week meer bekend, zeggen de curatoren. Wel duidelijk is dat het bod van het Amerikaanse bedrijf Micromobility.com is afgewezen.

"Helaas werd ons bod op VanMoof niet geaccepteerd door de curatoren. Ze hebben ervoor gekozen om met een andere partij te onderhandelen", meldt ceo Salvatore Palella van Micromobility.com. Het bedrijf uit New York, dat e-bikes en e-stepjes verkoopt en verhuurt, was vrijdag een van de partijen die een bindend bod op het failliete VanMoof had uitgebracht. De curatoren praten nu verder met één partij, maar welk bedrijf dat is, is niet bekendgemaakt. "Op zijn vroegst later in de week is er meer nieuws", laat curator Jan Padberg aan Bright weten.

"Mijn gevoel zegt me dat financiële cijfers voorrang hebben op consumentenbescherming", schrijft de teleurgestelde Palella in een post op X. "Naar mijn mening is er een lege huls die de VanMoof-oprichters mogelijk gebruiken, via andere investeerders, om het bedrijf terug te kopen." De Italiaanse topman vertelde vorige week over zijn plannen met VanMoof. Zo zei hij de e-bikes van het Amsterdamse bedrijf goedkoper te willen maken. Micromobility.com heeft zelf echter ook financiële problemen. Het bedrijf, dat tot voor kort Helbiz heette, zag zijn beurskoers aan de Nasdaq compleet verdampen.  

VanMoof werd half juli failliet verklaard. De curatoren, Jan Padberg en Robin de Wit, onderzoeken sindsdien een mogelijke doorstart. Vrijdag brachten meerdere bedrijven een bindend bod uit. De curatoren zeggen 'de positie van gedupeerde consumenten mee te laten wegen'. 

Giant: geen interesse in VanMoof

Om VanMoof weer op de rit te krijgen zijn mogelijk tientallen miljoenen euro's nodig. Het Amsterdamse fietsmerk leed zowel in 2021 als 2022 ongeveer 80 miljoen verlies. In totaal is er bijna 200 miljoen in het bedrijf geïnvesteerd. Door alle problemen met de eigen onderdelen van de e-bikes liepen de kosten steeds verder op.

De grootste fietsfabrikant ter wereld, het Taiwanese Giant, ontkende maandag tegenover Bright de geruchten dat het VanMoof zou willen kopen. "We praten niet over een overname van VanMoof", aldus een woordvoerder.

Winkels dicht, servers wel in de lucht

Na het faillissement sloten de vestigingen van het bedrijf in Nederland en stonden de werknemers op straat. Ook konden reparateurs niet meer aan de benodigde onderdelen voor reparaties komen.

De servers van het bedrijf bleven wel in de lucht en de app bleef ook werken. VanMoof raadde klanten aan voor de zekerheid een ontgrendelingscode aan te maken, zodat ze hun e-bike altijd nog kunnen ontgrendelen via de knoppen op het stuur.

Zelf 19 verschillende e-bikes proefrijden? Kom naar onze Bright E-bike Party en je krijgt ook een grote korting op de aanschaf van je e-bike.