Black Friday: de beste smart home energy-deals – slimme thermostaten en meer

©Freepik

Black Friday: de beste smart home energy-deals – slimme thermostaten en meer
Vandaag om 14:04

De Bright Smart Home Week valt samen met de Black Friday-week. Daarom vandaag: een lijst met de beste deals op het gebied van smart home energy. Deze week maken we elke dag zo'n redactionele Black Friday-lijst: de aanbiedingen die wij zélf ook zouden kopen.

Black Friday duurt bij sommige winkels inmiddels een maand, en zeker in de week van Black Friday zelf vliegen de kortingen je om de oren. Maar zelfs al krijg je echt korting, wil je wel iets goeds in huis halen, anders is het alsnog zonde van je geld. Bovendien ligt nepkorting op de loer: misbruik de situatie met kortingen die vorige maand ook al golden, of worden overdreven door een hogere van-prijs.

Om je op weg te helpen, zet Bright deze week elke dag een lijstje online. Dit zijn de aanbiedingen die we jou aanraden, omdat we ze zelf ook zouden kopen (en misschien doen we dat ook wel). Ter ere van onze Bright Smart Home Week dit keer iets meer smart home, met vandaag: smart home-gadgets rond energie.

Slimme thermostaten

Een slimme thermostaat is één van de makkelijkste manieren om je energierekening omlaag te krijgen. Je kan 'm makkelijk instellen met zowel een klokfunctie als een slimme modus die van je gedrag leert, en een gps-functie die zorgt dat de verwarming niet aan gaat als er niemand thuis is. Want dat is echt een smart home: een keertje instellen, en dan doet het systeem automatisch de rest.

Tado X

Tado heeft zich eerder al bewezen met vooral de populaire V3-reeks, maar deze X-lijn gaat daar nog eens over. Het grootste nadeel noemen we meteen, juist voor de Tado-liefhebbers: Tado X werkt niet met oudere Tado-gadgets. Je moet dus alles opnieuw aanschaffen als je Tado X wil gebruiken.

Net als zijn voorganger is de Tado X een onopvallende thermostaat met ruime mogelijkheden. Tado kan alleen je oude thermostaat vervangen, maar kan ook de temperatuur per kamer regelen. Dat is slim, want niet elke ruimte in je huis hoeft de hele dag even warm te zijn. Bovendien meet een 'domme' thermostaat alleen de temperatuur in de ruimte waar 'ie hangt: is het in de woonkamer warm genoeg, slaat de verwarming in het hele huis af.

Met Tado kun je elke radiator voorzien van een slimme knop. Daarvoor moet elke radiator die je slim wil aansturen wel een thermostatische radiatorafsluiter hebben. Net zoals een thermostatische radiatorknop meet ook de knop van Tado de temperatuur in die ruimte, en kan die de aanvoer van warm water stoppen als de juiste temperatuur is bereikt. Maar Tado is slimmer dan zo'n ouderwetse radiatorknop, want hij kan via de thermostaat aan de muur praten met de ketel. In de app kun je dan per ruimte, dag en tijd een temperatuur instellen. Onder werktijd stook je zo alleen je werkkamer warm, 's avonds de woonkamer en 's ochtends juist de badkamer. Handmatig draaien kan ook: dan springt de ketel gewoon aan om de radiator waar je aan draait warm te stoken, terwijl de rest van de radiatoren koud blijven.

Tado X is er in wit, met een zwart display. De starterskit met thermostaat, bridge en twee slimme radiatorknoppen kost nu tijdelijk slechts 199 in plaats van 349,99 euro bij Coolblue. Ook extra radiatorknoppen zijn goedkoper: 79 euro per stuk, in plaats van 99,99 euro bij Coolblue en via Robbshop zelfs nog een tientje goedkoper: 69,95 euro per stuk.

Nest Learning Thermostat

Het bedrijf dat het idee van een slimme thermostaat in 2011 al groot maakte: inmiddels is Nest onderdeel van Google. Nest noemt deze thermostaat zelf niet slim, maar zelflerend. Met ingebouwde sensoren en door de locatie van je telefoon bij te houden, leert de thermostaat de routine van alle bewoners.

Het idee is dat je zelf voorkeuren aangeeft, maar dat Nest ook leert van je bewegingen en aanpassingen. Zet je 's avonds de thermostaat vaak wat hoger, dan zal Nest dat al snel voor je doen. En ben je dinsdagavond altijd van huis, zet Nest dan zelf de thermostaat lager. Van zulke bemoeienis moet je wel houden, en Nest kan er nog weleens in doorschieten. En dan kan je zomaar in een koud huis zitten.

De bediening is simpel: draai aan een ring op de muur. En ook via een smartphone gaat bediening prima, hoewel Nest toch wel veruit het fijnste werkt voor mensen in het Android-ecosysteem. Dat staat nu wel te veranderen, want Nest ondersteunt de open Matter-standaard. Op termijn moet het aansturen van Nest daardoor makkelijk worden ongeacht platform, maar op dit moment is dat nog niet zo. Ons advies nu: neem vooral een Nest als je veel andere Google- of Android-apparaten hebt, en als je het prima vindt de teugels uit handen te geven.

De Nest Learning Thermostat is er normaal gesproken vanaf 249 euro en is er met een draairing in zwart, wit, rvs en koper. Bij Tink kost de Nest thermostaat nu slechts 159 euro.

HomeWizard P1 Meter

Een smart home wordt slimmer hoe meer inzicht je hebt. Wil je op een betaalbare manier je energieverbruik in kaart brengen, dan is de P1 Meter van HomeWizard een goeie keuze. Die dongel plug je in je slimme energiemeter: grote kans dat je die al eentje hebt en de P1 Meter werkt met alle slimme meters in Nederland. Bij moderne meters plug je die direct in de ingebouwde P1-poort, bij oudere modellen heb je een usb-c-adapter nodig.

Ingeplugd zie je via de app van HomeWizard precies je stroomverbruik, teruglevering en gasverbruik. JeDat kan je live zien, maar ook historisch. Op basis van die informatie kan je weer aanpassingen doen in de aansturing van je smart home, door bijvoorbeeld bepaalde apparaten automatisch aan of juist uit te laten gaan op bepaalde momenten. Daar heeft HomeWizard zelf ook weer gadgets voor.

Normaal gesproken kost de P1 Meter 29,95 euro, hij was al in de aanbieding voor 24,95 en met Black Friday krijg je t/m 2 december nog eens 5 euro korting. Dan kost de P1 Meter dus maar 19,95 euro.

Homey

Het Nederlandse smart home-platform Homey is één van de meest veelzijdige maar toch gebruiksvriendelijke manieren om je smart home aan te sturen. Koppel je slimme thermostaat en je krijgt optimaal inzicht in het verbruik. En met Flows kan je alles nog beter naar je hand zetten dan met de apps van de slimme thermostaten zelf. Je kan temperaturen koppelen aan je aanwezigheid, allerlei sensoren en scènes en ga maar door. Voor elke regel kan je weer een uitzondering inbouwen als je dat wil, totdat je een verwarming hebt die zuinig is wanneer dat kan en comfortabel wanneer dat moet.

Homey stuurt natuurlijk ook alle andere smart home gadgets die je hebt aan. En ben je zelf niet zo de schone lei, dan is er gelukkig ook een hele community die Flows deelt. Die kan je overnemen en aanpassen aan je eigen situatie, zie je ook meteen wat er allemaal mogelijk is.

Homey is er in twee smaken: als app met cloudplatform, gratis te gebruiken of met extra functies voor 2,99 euro per maand. Of via Homey Pro: een hub voor in je huis, met nog meer mogelijkheden en totaal zonder abonnementskosten te gebruiken. Kost normaal gesproken 399 euro, deze week krijg je 50 euro korting. Ook is er 12,5 procent korting op de andere accessoires van Homey.

Anker Solix C1000 Draagbaar Power Station

De ultieme powerbank voor de kampeerder of de doomsday-prepper. Deze powerbank heeft niet alleen een paar usb-poorten, maar ook vier full size stopcontacten. Met een capaciteit van 1056Wh en een uitgangsvermogen van 1800W kun je er zorgeloos alles op aansluiten. De LFP-batterijen in deze Anker zijn van hetzelfde soort die je in elektrische auto's kan vinden. En je kan deze batterij zelfs opladen met je elektrische auto, of met een apart verkrijgbaar zonnepaneel. Of gewoon via het stopcontact: met 1300W input zit hij binnen een uur helemaal vol en dat is sneller dan concurrenten.

De Anker Solix C1000 kost normaal gesproken 999 euro, maar is bij Tink nu in de aanbieding voor 599 euro.

Disclaimer: in Bright Stuff-artikelen kunnen affiliate-links voorkomen. Dit heeft geen enkele invloed op onze redactionele keuzes. Als je op zo'n link klikt, dan krijgen we daar een kleine vergoeding voor.