©Pexels

Google gaat tegen EU in met zoekmachine en YouTube

Google gaat tegen EU in met zoekmachine en YouTube

Vandaag om 14:54

De EU vraagt Google om te factchecken bij zoekresultaten en YouTube-video's, maar het bedrijf zegt dat niet te gaan doen. 

Zo'n veertig online platforms hebben in 2022 de Code of Practice on Disinformation van de EU getekend. Hierin staat onder andere dat deze platforms op vrijwillige basis hun best doen om te factchecken, voor het tegengaan van de verspreiding van desinformatie.

De Europese Commissie hield het afgelopen jaar gesprekken met de verschillende techbedrijven om ervoor te zorgen dat de vrijwillige maatregelen omgezet worden in iets officieels. Google zegt nu dat de EU daar niet op kan rekenen op het gebied van factchecken.

De EU vraagt Google specifiek om zoekresultaten op Google Zoeken en video's op YouTube te factchecken. Ook wordt het bedrijf gevraagd om factchecken een onderdeel te maken van zijn algoritmes, zodat verkeerde informatie minder snel gezien wordt.

Digital Services Act

Volgens website Axios, heeft Kent Walker van Google nu een brief gestuurd naar Renate Nikolay van de Europese Commissie, waarin staat dat deze maatregel niet geschikt of effectief is voor de diensten die het bedrijf aanbiedt. Tevens zegt Google zich terug te trekken van alle toezeggingen over factchecken, voordat de opgestelde regels worden opgenomen in de Digital Services Act.

Onderdeel van de Code of Practice on Disinformation is verder onder andere dat gebruikers goed foutieve informatie kunnen melden, dat politieke advertenties duidelijk worden gelabeld en dat de platformen werk maken van nepaccounts die bewust desinformatie verspreiden.

Google zegt in de brief zich te blijven inzetten om mensen meer informatie over hun zoekresultaten te geven.

Lees meer over Google, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.