LG's nieuwste OLED-schermen helderder dan ooit: zo fel zijn ze nu
LG heeft zijn nieuwste OLED-schermen onthuld en vooral de felheid is er sterk op vooruitgegaan. Goed nieuws, want de schermhelderheid is altijd het grootste minpunt van OLED-schermen, die op de meeste vlakken superieur presteren.
OLED-tv's zijn al jaren de keuze van liefhebbers van het beste beeld. Omdat de panelen zelf hun eigen kleuren en licht per pixel weergeven, zijn zowel de kleuren als het contrast superieur aan die van led-schermen. De helderheid bleef altijd wel wat achter, waardoor OLED-schermen bij veel omgevingslicht minder goed zichtbaar zijn. Zowel LG als Samsung verbeteren die helderheid nu al een paar jaar.
LG Display, de schermtak van het Zuid-Koreaanse bedrijf, heeft nu zijn nieuwste OLED-paneel onthuld. Die OLED van de vierde generatie is 33 procent feller dan het top-paneel van vorig jaar. De maximale helderheid ligt nu 4000 nits, waar dat bij het beste paneel van vorig jaar nog op 3000 nits lag. Met die 4000 nits is OLED eindelijk net zo helder als de meeste led-tv's.
Het nieuwe OLED-paneel van LG zit in ieder geval in de nieuwe LG G5, het vlaggenschip in de tv-lijn van LG. Ook levert LG Display het panel aan Panasonic, voor in de Z95B. Maar ook concurrent Samsung blijft timmeren aan de OLED-weg, en zit op hetzelfde niveau van 4000 nits helderheid. Dat bleek vorige week al, toen Samsung tijdens de CES zijn nieuwste S95F QD-OLED-tv onthulde. Ook dat OLED-scherm kan een helderheid van 4000 nits bereiken, en is voorzien van een verbeterde matte coating. Die moet ervoor zorgen dat er nog minder reflecties van lampen en zonlicht op het scherm te zien zijn.
Kleurhelderheid ook sterk verbeterd
LG Display gaat ook dieper in op de technische details van het scherm. Ook de helderheid van de kleurweergave is verbeterd bij het nieuwe OLED-scherm, met een kleurhelderheid van 2100 nits, tegenover 1500 nits bij het OLED-paneel van de derde generatie. Die kleurhelderheid is misschien nog wel belangrijker dan de piekhelderheid, omdat die kleurhelderheid meer bijdraagt aan de algehele helderheid van de tv, waar de piekhelderheid vooral boeiend is bij het tonen van HDR-beelden. Hoe hoger de piekhelderheid, hoe groter het verschil tussen bijvoorbeeld een pikzwarte hemel en een felwitte maan.
Voor de liefhebber: LG Display heeft de hogere helderheid bereikt door meerdere lagen van de kleur- en licht-producerende RGB-elementen op elkaar te stapelen. Voorheen werden er drie lagen gebruikt: twee die blauwkleurig licht maken, eentje daarboven een enkele laag die rode, groene en gele lichttinten maakte. Het nieuwste OLED-paneel van LG gebruikt een tandem-opstelling met vier lagen, bestaande uit individuele lagen van rode en groene elementen, afgewisseld met blauwe elementen. Met als resultaat dus verbeterde helderheid, kleurweergave, contrast en een hoge kijkhoek. Verder zou AI zorgen voor een 20 procent lager energieverbruik dan bij het voorgaande scherm.
De nieuwste OLED-tv's van zowel LG, Samsung en Panasonic komen dit voorjaar op de markt, waarschijnlijk begin april. Prijzen zijn nog niet bekend, maar liggen voor een 55-inch model de eerste maanden vaak rond de 2500 euro, om in de maanden daarna te zakken. Zo is de LG G4 van vorig jaar in 55 inch nu te koop voor iets meer dan 1500 euro. De vergelijkbare Samsung S95D van vorig jaar volgt een vergelijkbare lijn.
Meer nieuws over oled en mis niets met onze Bright-app.