Mijlpaal voor nieuwe zonnepanelen die nog meer stroom uit zonlicht halen
JinkoSolar, een van de grootste fabrikanten van zonnepanelen, heeft een belangrijke mijlpaal behaald in de ontwikkeling van zonnecellen met het materiaal perovskiet. Het bedrijf slaagde erin om 33,84 procent van het invallende zonlicht om te zetten in elektriciteit. Dat is een nieuw record voor dit type zonnecel.
Om dit in perspectief te plaatsen: traditionele zonnepanelen zetten ongeveer 15 tot 22 procent van het zonlicht om in elektriciteit. Deze 'gewone' panelen zijn gemaakt van silicium, hetzelfde materiaal dat ook in onder meer computerchips wordt gebruikt.
De nieuwe zonnecel van JinkoSolar combineert twee verschillende materialen om meer energie uit zonlicht te halen. Bovenop een laag silicium hebben de onderzoekers een laag van perovskiet aangebracht. Perovskiet is een kristalachtig materiaal dat zeer efficiënt zonlicht kan opvangen. Door deze twee lagen te combineren, kunnen de zonnecellen verschillende delen van het zonlicht beter benutten.
Levensduur is een punt van zorg
Het Shanghai Instituut voor Microsystemen en Informatietechnologie, onderdeel van de Chinese Academie van Wetenschappen, heeft de prestatie onafhankelijk bevestigd. Het nieuwe record overtreft JinkoSolars vorige record van 33,24 procent.
Hoewel deze technologie veelbelovend is, zijn er nog uitdagingen. Perovskiet is namelijk gevoelig voor schade wanneer het wordt blootgesteld aan weer en wind. Voordat deze zonnecellen op grote schaal kunnen worden toegepast, moet dit probleem nog worden opgelost.
Mogelijk een grote stap vooruit
De technologie heeft veel potentieel voor de toekomst. Wetenschappers schatten dat deze gecombineerde zonnecellen theoretisch tot 43 procent van het zonlicht kunnen omzetten in elektriciteit. Dit zou een enorme stap voorwaarts betekenen in het opwekken van duurzame energie.
Lees meer nieuws over energie en volg alles met de Bright-app.