© Universiteit Nottingham

Nieuw materiaal maakt efficiënter waterstof uit ammoniak: belangrijke vinding?

Dit nieuwe materiaal maakt waterstof uit ammoniak en heeft een groot voordeel

14 januari om 21:30

Wetenschappers hebben een materiaal ontwikkeld dat efficiënter waterstof kan produceren uit ammoniak. Opmerkelijk is dat het materiaal effectiever wordt naarmate het langer wordt gebruikt.

Het materiaal, dat is ontwikkeld door wetenschappers van de universiteiten van Nottingham, Birmingham en Cardiff, bestaat uit kleine deeltjes van het zeldzame metaal ruthenium op een bedje van koolstof. Deze combinatie functioneert als een chemische versneller (een zogenoemde katalysator) die ammoniak omzet in waterstof en stikstof. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Chemical Science.

Met behulp van geavanceerde microscopische technieken hebben de onderzoekers waargenomen hoe de ruthenium-atomen zich tijdens gebruik herschikken in piramidevormige structuren. Deze microscopische structuren blijven stabiel bij hoge temperaturen en verhogen zelfs geleidelijk aan de productie van waterstof uit ammoniak.

Waterstof kan een grote rol spelen

De ontdekking is relevant voor de energiesector omdat waterstof wordt gezien als een belangrijke energiedrager voor een duurzame toekomst. Waterstof kan namelijk worden gebruikt om elektriciteit op te wekken zonder dat hierbij CO2 vrijkomt; het enige restproduct is water.

Het grote probleem met waterstof is echter dat het zeer moeilijk op te slaan en te vervoeren is: de waterstofmoleculen zijn zo klein dat ze door de meeste materialen heen kunnen dringen.

Vervoer zonder energieverlies

Hier biedt ammoniak uitkomst. Ammoniak is een verbinding van waterstof en stikstof die veel makkelijker te transporteren is. Het kan worden afgekoeld tot een vloeistof en in tanks worden opgeslagen, vergelijkbaar met vloeibaar aardgas. Wanneer de energie nodig is, kan de ammoniak ter plekke worden omgezet in waterstof met behulp van een katalysator zoals in dit onderzoek.

Deze methode maakt het mogelijk om waterstof op een praktische manier over grote afstanden te vervoeren, zonder al te veel energieverlies.

Volg meer nieuws over energie en mis niets met de vernieuwde Bright-app.