©Greenh

Plannen voor groene waterstof in Nederland lijken in duigen te vallen

Nederlandse plannen voor groene waterstof staan op losse schroeven

11 november om 20:56
Laatste update: 11 november om 21:33

Doordat de voorziene subsidie met 40 procent is verlaagd, dreigen Nederlandse olieraffinaderijen een streep te zetten door hun plannen voor de ontwikkeling van groene waterstof. Door de nieuwe regels zouden de duurzame waterstoffabrieken onrendabel worden.

Terwijl Duitsland volop inzet op waterstoffabrieken, staan de Nederlandse raffinaderijen minder te springen om deze te bouwen, meldt het FD. Volgens olie- en gasexpert Ronald de Zoete 'hebben de olieraffinaderijen er minder zin in' omdat ze gerekend hadden op een grotere subsidie om deze ontwikkelingen mogelijk te maken. De nieuwe regels zetten grotendeels een streep door de ambitieuze plannen om grote fabrieken voor groene waterstof te bouwen in ons land.

Minder kredietpunten

Volgens De Zoete was de subsidie onder andere bestemd voor emissievrije voertuigen en werd verstrekt in de vorm van kredietpunten om extra inkomsten te genereren. Die punten zijn nu specifiek met 40 procent teruggebracht. Hoewel waterstof een belangrijke rol speelt in de overgang naar groene energie, is het uiteindelijk aan de raffinaderijen om de fabrieken daadwerkelijk te realiseren.

Vervanging van aardgas

"Het is een oplossing voor de industrie, die moeilijk los kan komen van aardgas. Waterstof vervangt aardgas, en andere sectoren, zoals de transportsector, kunnen ook voordeel halen uit waterstofproductie," aldus De Zoete. Duitsland richt zich daarentegen nog wel op de bouw van waterstoffabrieken en doet dit al op grote schaal. Volgens De Zoete is dit ook noodzakelijk. "Als het haalbaar en betaalbaar moet zijn, moet het in grote volumes worden geproduceerd."

Waterstofnetwerk

De Duitse overheid gaf onlangs groen licht voor de aanleg van een landelijk waterstofnetwerk. Dat kost naar schatting 18,9 miljard euro, waarmee het een van de grootste infrastructuurprojecten van Europa voor duurzame energie is. Het Duitse netwerk zou ook aansluiting moeten krijgen op toekomstige waterstofprojecten in Nederland. 

Lees meer nieuws over groene energie en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.