Deze vliegende taxi vliegt 900 kilometer ver op één tank waterstof

© Joby Aviation

Vliegende taxi haalt 900 kilometer op één tank waterstof
30 juli om 22:26

Een vliegende taxi van het bedrijf Joby Aviation heeft een testvlucht van 900 kilometer uitgevoerd in de Amerikaanse staat Californië. Daarvoor had het slechts één volle tank waterstof nodig. 

Joby heeft de afgelopen dagen meerdere lange vluchten uitgevoerd met zijn vliegende taxi's. Enkele weken geleden haalde het Amerikaanse bedrijf al een record, met een afstand van 842 kilometer. Nu zegt het op X dat het nog verder is gegaan, met zo’n 902 afgelegde kilometers tijdens één vlucht.

De vliegende taxi van Joby lijkt een beetje op een veel te grote drone. Het voertuig wordt aangedreven door zes propellers, wat het mogelijk maakt om verticaal op te stijgen en te landen. Eenmaal in de lucht worden de propellers naar voren gekanteld, waardoor de taxi sneller kan vliegen. De vliegende taxi kan tot vier passagiers vervoeren en haalt snelheden tot meer dan 320 kilometer per uur.

Ook batterijen aan boord

Het is lang niet het eerste voertuig met zo'n vormfactor. Wel is het een van de eerste voertuigen die aangedreven worden door waterstof. De luchttaxi is uitgerust met een waterstoftank die tot 40 kilogram van de energiedrager kan bevatten. Andere vliegende taxi’s maken gebruik van fossiele brandstoffen of elektriciteit.

Aan boord bevinden zich wel nog batterijen. Die helpen alleen tijdens het opstijgen en landen. Eenmaal in de lucht verbruikt het voertuig enkel waterstof.

De voorgaande modellen van Joby maken wel gebruik van batterijen in plaats van waterstof. Deze elektrische luchttaxi's komen volgend jaar op de markt. Vanaf 2025, als het bedrijf de nodige certificering behaalt ten minste, zullen de luchttaxi’s passagiers van en naar het vliegveld van Dubai vervoeren. 

Waterstof heeft voordelen

Het gebruik van waterstof zorgt ervoor dat de taxi veel verder moet kunnen vliegen dan het batterijmodel. De elektrische versie van het voertuig haalt afstanden tot 240 kilometer. Het waterstofontwerp haalt afstanden die bijna vier keer zo groot zijn. Joby heeft nog niet laten weten wanneer de waterstofversie op de markt komt. Prijzen van beide versies zijn nog niet bekend.

Lees meer over vliegende auto's en mis niets met onze Bright-app.