De waterstofauto van Toyota heeft tóch nog een toekomst: als bom in Oekraïne

© Toyota

Zo wordt de waterstofauto van Toyota ingezet als bom in Oekraïne
14 augustus om 23:03

Oekraïense soldaten hebben een waterstoftank uit een Toyota Mirai gebruikt om een op afstand bestuurbare bom te bouwen. Het wapen werd met succes ingezet aan de frontlinie.

In juli hadden Russische troepen zich na een mislukte aanval teruggetrokken in een fabriek nabij de stad Vovchansk, in het noorden van Oekraïne. De Oekraïense soldaten beschikten niet over voldoende vuurkracht om de Russen aan te vallen. Door een gebrek aan militaire middelen was een luchtaanval onmogelijk en commerciële drones waren te klein om bommen te vervoeren die krachtig genoeg zijn om de fabriek aan te vallen.

De Oekraïeners gebruikten dan maar de waterstoftank van een Toyota Mirai. Dat bleek een geschikte basis voor een krachtige bom. De tank kan zo’n 5,5 kilogram waterstof opslaan aan een druk van zo’n 700 bar. Die waterstof heeft een zeer hoge potentiële energie, in totaal bijna zo’n 700 megajoule, omgerekend evenveel energie als 160 kilogram TNT. De Oekraïeners voegden daar bovenop plastic explosieven toe, wat resulteerde in een goedkope bunker-penetrerende bom.

Bom werkte naar behoren

Deze bom werd op een robotisch bestuurd voertuig geplaatst dat via een brug de Russische positie naderde. Volgens verschillende Oekraïense bronnen die berichtgeven over de oorlog, werd de bom nadien tot ontploffing gebracht. Daarbij ontstond een paddenstoelwolk en een grote brand. Mogelijk raakten de Oekraïeners een munitiedepot van de Russen.

Creatief met techniek

Het is niet de eerste keer dat Oekraïeners creatief moeten omgaan met technologie om de oorlog te winnen. Commerciële drones worden sinds het begin van de oorlog massaal gebruikt, Starlink-schotels helpen Oekraïeners internetten in gebieden zonder verbinding en sinds kort rijden er ook robots rond tussen de loopgraven.

Lees meer over waterstof en volg het nieuws met onze Bright-app.