© Apollo

Waterstof lijkt de uitkomst voor windmolens op zee

Waterstof lijkt de uitkomst voor windmolens op zee

20 juni 2024 om 21:37

Er zijn de afgelopen jaren steeds meer windmolens bijgekomen op zee. Om te zorgen dat we iets aan die windmolens hebben, moet er wel een stroomkabel naar het land lopen. Waterstof lijkt nu de oplossing voor als dat niet mogelijk is.

Met de energie van deze windmolens is namelijk groene waterstof te produceren met behulp van elektrolyse. Dat kan op het land, maar ook direct op het windmolenpark op zee gebeuren. De waterstof kan later per boot worden opgehaald of door pijpleidingen naar het land worden vervoerd. Zo hoeven de windmolens niet op het elektriciteitsnetwerk aangesloten te worden.

Waterstof in plaats van olie en gas

Toch klinkt het vervoeren van waterstof per boot of het aanleggen van pijpleidingen nog steeds als veel moeite. Om hoge kosten te voorkomen, hebben onderzoekers een slimme oplossing bedacht. Uit meerdere onderzoeken is namelijk gebleken dat het heel goed mogelijk is windmolens te plaatsen op plekken waar nu olie- en gasplatformen staan. Die platforms zouden na de energietransitie toch niet meer nuttig zijn en in verval raken, maar de infrastructuur is ideaal om de waterstof te vervoeren.  

Hoewel het een Schotse organisatie is die heeft onderzocht of oude olie- en gasplatforms kunnen worden hergebruikt als windmolenpark, zitten we ook in Nederland niet stil wat betreft groene energie op zee. Zo gaat Zeevonk een elektrolyser bouwen in de haven van Rotterdam, waarmee groene waterstof kan worden gemaakt met de energie van de windmolens in het windpark IJmuiden Ver Beta. In dat windpark komen ook drijvende zonnepanelen te liggen om energie op te wekken.

Lees meer over energie en mis niets met onze nieuwsbrief.