Burgerberaad moet wapens tegen klimaatverandering gaan kiezen
Het Nationaal Burgerberaad Klimaat (NBK) is gekozen. 70.000 Nederlanders ontvingen in november een brief, waarop 4.000 hebben gereageerd. Er zijn nu 175 mensen gekozen en die het NBK vormen, als nieuwe kracht tegen klimaatverandering.
Het burgerberaad is opgezet vanuit het kabinet en de Tweede Kamer. De raad komt vandaag voor het eerst samen: deze bijeenkomsten zijn terugkerend (in totaal 6 keer) en moeten ervoor zorgen dat er over een half jaar een lijst met adviezen is over hoe we in Nederland kunnen strijden tegen klimaatverandering. De eerste bijeenkomst staat vooral in het teken van bijscholing over klimaatverandering waarna er in werkgroepen verder wordt gegaan. De ‘raadsleden’ krijgen een vergoeding voor hun medewerking.
Maatregelen voor iedereen
De overheid schrijft: “Klimaatverandering raakt ons allemaal. Ook de maatregelen om dit tegen te gaan hebben invloed op iedereen. Het is daarom belangrijk om hierin goede keuzes te maken. Hierbij is één ding zeker: deze uitdagende puzzel kunnen we alleen samen leggen. Moéten we ook samen leggen. Het gaat namelijk om alles wat we belangrijk vinden. En daarom vinden we er ook allemaal wat van.”
Omdat het wat uitdagend is om met zo’n grote groep van 4.000 man tot een oplossing te komen, zijn er 175 mensen uitgekozen. De groep is zo divers mogelijk: jong, oud, stad, dorp, maar ook hebben ze verschillende meningen over klimaatbeleid. Vandaag sparren ze voor het eerst over het advies dat ze moeten schrijven voor het kabinet. De regering wil Nederlanders hiermee meer invloed geven op hoe klimaatverandering wordt aangepakt. Denk daarbij aan adviezen over hoe Nederlanders anders kunnen reizen en eten, maar ook de repareerbaarheid van producten.
Nationaal Burgerberaad Klimaat
Voor Nederlandse begrippen is zo’n burgerberaad niet zo gebruikelijk, maar in het buitenland schijnt er volop gebruik van te worden gemaakt. “Het is burgerparticipatie van onderop en een mooie aanvulling op de Haagse politiek,” zegt NBK-voorzitter Nienke Meijer tegen NOS. Burgerberaden schijnen vaak te helpen bij het ontwikkelen van maatregelen die meer nuance hebben dan die van de regering. Daarnaast helpt het, mede naar de buitenwereld toe, enorm dat het om plannen gaat die bewezen door burgers worden gedragen. Of dat ook voor deze nieuwe vorm binnen Nederland zal gelden, dat weten we vanaf september: dan worden de maatregelen tegen klimaatverandering door de NBK aan de politiek gepresenteerd.
Lees meer over klimaatverandering en abonneer je op onze nieuwsbrief.