Mensachtige robots gaan op grote schaal ouderen verzorgen in China

©Bright

China wil dat robots op grote schaal ouderen gaan verzorgen
13 januari om 22:33
Update: 13 januari om 22:33

China verwacht dat de ouderenpopulatie tegen 2050 zal verdubbelen. Het land wil daarom op grote schaal humanoïde robots inzetten voor de ouderenzorg, als antwoord op de snel vergrijzende bevolking.

De maatregel om robots ouderen te laten verzorgen maakt deel uit van een breder plan van de Chinese overheid om geavanceerde technieken, zoals kunstmatige intelligentie en hersen-computer-interfaces, te integreren in de zorg. De focus ligt nu op de ontwikkeling van humanoïde robots en slimme systemen die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van senioren.

China streeft ernaar om tegen 2029 een landelijk zorgnetwerk op te zetten en uiterlijk in 2035 alle ouderen toegang te geven tot basiszorg via een goed ontwikkeld zorgsysteem.

Het probleem

Momenteel telt China meer dan 216 miljoen inwoners van 65 jaar en ouder, wat neerkomt op 15 procent van de totale bevolking. De beschikbare zorgcapaciteit, met slechts 8,2 miljoen bedden, voldoet echter niet aan de groeiende vraag.

Dit maakt dergelijke soort technologische oplossingen eerder een noodzaak dan een luxe. Humanoïde robots zouden dan ook een belangrijke rol kunnen spelen in deze 'robotische omscholing'. Ze kunnen bijvoorbeeld worden ingezet voor emotionele ondersteuning, gezondheidsmonitoring en hulp in slimme huishoudens.

Robotzorg

Naast de fysieke robots ontwikkelt China ook een nationaal informatiesysteem voor ouderenzorg om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Er worden al stappen gezet om deze ontwikkelingen te versnellen.

Zo heeft Beijing een actieplan voor robotzorg opgesteld dat loopt tot 2027, en hebben steden als Wuhan en Shanghai overheidsrichtlijnen geïntroduceerd voor het gebruik van humanoïde robots en de manieren waarop deze zo effectief mogelijk kunnen worden ingezet.

Wereldwijd probleem

De vergrijzing is uiteraard niet beperkt tot China. In de gehele regio van Azië-Pacific neemt het aantal ouderen snel toe. Volgens de Asian Development Bank zal het aantal 60-plussers in de regio verdubbelen tot 1,2 miljard in 2050, wat dan bijna een kwart van de totale bevolking zal uitmaken. Ook India, dat momenteel 's werelds grootste jonge bevolking heeft, ziet een sterke toename van ouderen. Volgens de Verenigde Naties zal India in 2050 een populatie hebben van 347 miljoen ouderen ten opzichte van 'slechts' 153 miljoen nog geen twee jaar geleden.

Of ouderen bereid zijn om door een robot verzorgd te worden, dat is een belangrijke voorwaarde. De kans is echter groot dat Chinese bejaarden hier op den duur geen keuze meer in zullen hebben. Menselijke zorg zou uiteindelijk ook duurder kunnen worden.

Volg meer nieuws over robots en mis niets met het Bright WhatsApp-kanaal.