Man mag niet in afval graven naar harde schijf met 760 miljoen euro aan Bitcoin

©Unsplash

Man mag niet in afval graven naar harde schijf met 760 miljoen euro aan Bitcoin
Vandaag om 07:57

11 jaar lang probeert hij het al voor elkaar te krijgen. Een man probeert 760 miljoen euro in Bitcoin terug te vinden, omdat dit per ongeluk naar de stortplaats werd gebracht. Helaas, hij is het echt kwijt, want hij mag niet in de stortplaats graven.

James Howells probeert al sinds 2013 om een harde schijf te vinden toen die per ongeluk bij het huisvuil was gezet. Hij zou zijn vriendin gezegd hebben dat ze iets moest weggooien, maar hij had zelf de verkeerde harde schijf in een afvalzak gedaan waarna de volle harde schijf samen met wat andere spullen op de stortplaats terechtkwam. Inmiddels is het zijn ex-vriendin.

Graven naar Bitcoin

Howells zegt dat hij de Bitcoin in 2009 heeft gemijnd. Reden voor de man om af te dwingen dat hij de harde schijf terugkrijgt of de vuilstortplaats mag afgraven. Mag dat niet, dan wil hij een schadevergoeding gelijk aan de waarde van die kwijtgeraakte Bitcoin.

De rechter gaf Newport City Council gelijk in de langlopende rechtszaak. Het uitgraven zou zorgen dat schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen, wat een risico is voor de volksgezondheid. De rechter stelt dat er geen redelijke gronden zijn om een rechtszaak aan te spannen. De rechter verwijst hiermee naar de Control of Pollution Act 1974, waarin staat dat “alles wat door een andere persoon tijdens het gebruik van de faciliteiten aan de autoriteit wordt geleverd, eigendom is van de autoriteit en dienovereenkomstig kan worden behandeld”. 

Gezondheidsrisico

Volgens Howells zegt het alleen dat wat op die manier wordt afgeleverd eigendom is van de autoriteit, wat niet betekent dat de ‘voormalige’ eigenaar dan zijn eigendom verliest. De rechter sloeg dat in de wind, mede omdat Howells in 2013 ook al iets had geprobeerd via de rechter en niet werd begrepen waarom hij dan pas in mei 2024 een procedure begon. Zo heeft de gemeenteraad al eens besloten dat het niet mocht, omdat het een gezondheidsrisico met zich meebrengt voor de medewerkers van de afvalverwerking, die door de afgraving ook veel verstoring zullen ervaren van hun dagelijks werk. 

De Brit is in alle staten. “Het feit dat de zaak bij de eerste hoorzitting werd doorgehaald gaf me niet eens de kans om mezelf uit te leggen of een kans op gerechtigheid in welke vorm dan ook. Er was zoveel meer dat uitgelegd had kunnen worden in een volledig proces en dat is wat ik verwachtte. Het gaat niet om hebzucht, ik ben blij dat ik de opbrengst kan delen, maar niemand in een machtspositie wil een fatsoenlijk gesprek met me voeren... Deze uitspraak heeft me alles afgenomen en me met niets achtergelaten. Het grote Britse onrechtvaardigheidssysteem slaat weer toe”, sprak hij uit tegen de BBC. Hij zou de gemeente een kwart willen betalen van de huidige waarde van de schat.

Lees meer over cryptovaluta.