Nvidia onthult betaalbare 'AI-supercomputer' voor thuis en zet vol in op robots

©Nvidia

Nvidia onthult betaalbare 'AI-supercomputer' voor thuis en zet vol in op robots
7 januari om 15:20

Nvidia zit Apple op de hielen als 's werelds meest waardevolle bedrijf en de toekomstplannen passen daarbij. Nvidia onthult onder meer een betaalbare AI-supercomputer voor thuis en ziet robotica als nieuwe biljoenenindustrie.

AI is ook dit jaar weer hét stopwoord tijdens techbeurs CES en als er één bedrijf cruciaal is voor kunstmatige intelligentie, dan is dat wel Nvidia. Het bedrijf maakt de chips waar veel AI-bedrijven op bouwen en dat is terug te zien in de enorme waarde van het bedrijf, nu boven de 3,5 biljoen dollar. Ook rechtstreeks voor consumenten wil Nvidia zo onmisbaar worden op AI-gebied, met de nieuwe 'AI-supercomputer' voor thuis.

Het nieuwe Project Digits draait om de nieuwe GB10 Grace Blackwell Superchip van Nvidia, krachtig genoeg om veeleisende AI-toepassingen te draaien, maar klein genoeg voor in een behuizing zo klein als de nieuwe Mac mini. En bovendien heeft de chip genoeg aan een normale stroomaansluiting: normale supercomputers hebben zeer veel stroom nodig.

Het Digits AI-systeem heeft een prijs die begint bij 3000 dollar, en is krachtig genoeg om AI-modellen te draaien met tot 200 miljard parameters. Ook kunnen twee Digits-computers worden gekoppeld voor een capaciteit tot 405 miljard parameters. Ter vergelijking: de nieuwe M4 Max-chip van Apple is goed voor modellen met 'bijna 200 miljard' parameters. Nvidia wil het Digits-systeem vooral richten op data-wetenschappers, AI-onderzoekers en studenten, "om hen de kracht te geven het AI-tijdperk vorm te geven", aldus Nvidia-topman Jensen Huang.

Onlangs kwam Nvidia ook al met een hele kleine AI-computer, maar die is met een prijs van 249 dollar op een hele andere doelgroep gericht.

Nuttige robots ook snel werkelijkheid

Nvidia ziet ook enorme kansen op het gebied van robotica. Topman Jensen Huang spreekt van 'een kans van biljoenen dollars'. Ook daar is AI natuurlijk weer cruciaal: door AI met robotica te combineren, zijn de mogelijkheden volgens de topman eindeloos. Hij schaart die innovaties onder de noemer 'fysieke AI', met alles van menselijke robots tot zelfrijdende auto's: Nvidia kondigde tijdens CES een samenwerking aan met Toyota rond zulke technologie.

Robots hebben volgens Huang een kantelpunt bereikt: dankzij AI kan de fysieke wereld steeds completer gesimuleerd worden en daarmee kunnen enorme hoeveelheden data worden gemaakt waarmee de robots getraind kunnen worden. In de volgende twee decennia groeit de markt voor menselijke robots tot een waarde van 38 miljard dollar, denkt de Nvidia-topman.

Nvidia trapt die ontwikkeling af op het gebied van fabrieksrobots. Het bedrijf onthulde zijn Mega Omniverse. Dat is een virtuele omgeving waarin technici robots kunnen ontwerpen en testen voordat ze echt gemaakt worden. Dat Omniverse doet volgens Nvidia voor het begrijpen van de fysieke wereld wat taalmodellen hebben gedaan voor het begrijpen van tekst.

Meer nieuws van CES 2025 en mis niets met onze Bright-app.