Meta gaat niet meer factchecken: de community mag het oplossen
Mark Zuckerberg laat zich inspireren door Elon Musk en stopt met factchecken op onder andere Facebook. Gebruikers mogen het zelf gaan oplossen via Community Notes.
Meta zegt te vaak fouten te maken bij het factchecken op zijn platformen, waardoor gebruikers zich ergeren en het bedrijf de vrijheid van meningsuiting in de weg zit. Volgens Meta wordt er nu regelmatig onschuldige content gecensureerd en worden te veel mensen in "Facebook jail" gestopt.
Meta is zijn factcheckingprogramma in 2016 gestart, om onafhankelijke experts naar onder andere viral hoaxes te laten kijken. Het bedrijf zegt nu dat deze experts hun eigen vooroordelen en perspectieven hebben en dat dit terug te zien was in de keuzes die werden gemaakt. "Een programma bedoeld om te informeren, werd hierdoor te vaak een middel om te censureren", schrijft Meta.
Daarom stopt Meta in de Verenigde Staten met het factchecken door derde partijen. In plaats daarvan komt de focus op Community Notes te liggen, net zoals op X. Gebruikers kunnen daarmee context plaatsen onder een bericht. Ondertussen worden de platformen van Meta wel steeds vaker gevuld met neppe AI-accounts.
Lees meer over Meta, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.