©Unsplash

Vier op de tien Nederlanders denkt binnen 10 jaar energieneutraal te wonen

Vier op de tien Nederlanders denkt binnen 10 jaar energieneutraal te wonen

14 januari om 16:00

Een kleine vier op de tien Nederlanders verwacht binnen tien jaar volledig energieneutraal te wonen. Aan de andere kant geeft één op de vijf Nederlanders er nog helemaal niet om.

Dat blijkt uit onderzoek van duurzaamheidsplatform Slimster onder 1000 respondenten. Een huis is energieneutraal als het het energieverbruik op jaarbasis op nul uitkomt, en de energie dus alleen zelf wordt opgewekt. Opvallend genoeg zijn huurders wat optimistischer gestemd over de snelheid waarmee zij energieneutraal zullen wonen dan kopers. Van de huurders verwacht 40,6 procent binnen tien jaar energieneutraal te wonen, tegenover 37,5 procent van de woningeigenaren.

“Huurwoningen worden toch vaak gezien als het ondergeschoven kindje in de energietransitie, maar huurders lijken nu het gevoel te krijgen dat verhuurders - al dan niet onder druk van regelgeving - wel degelijk sneller verduurzamen. Vaak betaalt men daardoor iets meer huur, maar wordt dat gecompenseerd door een besparing op de energierekening", aldus Marco Schuurman van Slimster.

Mogelijk zijn huiseigenaren minder positief gestemd, omdat zij maatregelen voor de energietransitie meestal deels of volledig zelf moeten betalen. Momenteel zegt 8,4 procent van de huurders al energieneutraal te wonen, tegenover 5,7 procent van de mensen met een koopwoning.

Meeste Nederlanders zien het nog niet gebeuren

Ruim 60 procent van de ondervraagden ziet het waarschijnlijk niet of zeker niet gebeuren dat hun woning binnen tien jaar energieneutraal is. Dat hangt wel grotendeels van leeftijd af: onder twintigers verwacht 60 procent binnen tien jaar energieneutraal te wonen, tegenover maar 25 procent van de vijftigers.

Bij mensen met tegenstand of tegenzin moet volgens Slimster duidelijker worden gemaakt wat de voordelen van energieneutraal wonen zijn. Want het is niet alleen duurzaam en milieuvriendelijk, maar vaak ook gewoon goedkoper. "Het is belangrijk om de bijkomende voordelen van verduurzamen, zoals meer comfort en lagere kosten, te benadrukken. Met de juiste informatie kunnen we meer mensen helpen verduurzamen. Uiteindelijk is een duurzamere wereld iets waar we collectief baat bij hebben", aldus Schuurman.

Meer nieuws over de energietransitie en mis niets met onze Bright-app.