©Freepik

DJI voert grote verandering in: hier moeten drone-piloten op letten

Deze update van DJI heeft grote gevolgen voor drone-piloten in Nederland

15 januari om 21:59
Update: 15 januari om 22:29

De grootste dronemaker ter wereld, DJI, voert een ingrijpende wijziging door in de manier waarop drones omgaan met verboden vlieggebieden. Tot nu toe konden DJI-drones in bepaalde zones niet opstijgen. Dit systeem wordt nu vervangen door een aanpak waarbij de piloot zelf moet beslissen of vliegen veilig en toegestaan is.

Om te begrijpen waarom dit belangrijk is, moeten we eerst kijken naar hoe het oude systeem werkte. In 2013 introduceerde DJI GEO, een systeem dat GPS gebruikte om te bepalen waar een drone zich bevond. Als een piloot probeerde op te stijgen in een verboden gebied, zoals vlakbij een luchthaven, blokkeerde het systeem de start. Dit was een soort digitaal hek dat ongelukken en misbruik moest voorkomen.

In het nieuwe systeem worden deze digitale hekken weggehaald. In plaats daarvan krijgen drone-piloten alleen nog waarschuwingen te zien. Na het lezen daarvan kan de piloot alsnog beslissen om in verboden gebieden te vliegen.

Nu ook in Nederland

Deze verandering komt voort uit nieuwe Europese regelgeving en wordt nu in Nederland en andere Europese landen ingevoerd. Vorig jaar was dat al gebeurd in België en enkele andere landen.

Voorheen gebruikte DJI zijn eigen kaarten om te bepalen waar drones wel en niet mochten vliegen. Deze kwamen niet altijd overeen met de officiële regels van overheden. In het nieuwe systeem worden de officiële kaarten van de overheid gebruikt, wat voor meer duidelijkheid moet zorgen.

'Heeft niets te maken met politiek'

Ook in de VS voert DJI nu de verandering in. Daar leidde de aankondiging tot vraagtekens, omdat het samenvalt met de terugkeer van Donald Trump als president. Maar DJI benadrukt dat de update 'geen enkel verbandt houdt met het huidige politieke klimaat in de VS'. "Die suggestie is niet alleen onjuist, maar ook gevaarlijk", zegt het bedrijf.

Zorgen over aanpassing

Er zijn zorgen over deze aanpassing. Veel mensen met kleine drones hoeven geen vliegbewijs te halen en zijn daarom mogelijk niet goed op de hoogte van de regels. Zo kunnen ze onbedoeld in verboden gebied terechtkomen.

Ook wordt het voor mensen met kwade bedoelingen makkelijker om drones te misbruiken, omdat het oude beveiligingssysteem er niet meer is om dit te voorkomen.

Lees meer nieuws over drones en blijf op de hoogte met de Bright-app.