Deze zonnepanelen halen een nieuw wereldrecord dankzij een slimme techniek

©Freepik

Nieuw record voor de beste zonnepanelen ter wereld
19 december om 23:21
Laatste update: 19 december om 23:38

Zonnepanelen zie je tegenwoordig overal op de daken. Ze zijn dan ook erg belangrijk voor de energietransitie. Om te zorgen dat meer zonlicht in energie wordt omgezet, heeft een Zuid-Koreaans bedrijf nu als het ware twee zonnecellen op elkaar geplakt. Daarmee hebben ze een nieuw wereldrecord behaald.

Een groot probleem van normale zonnepanelen is de efficiëntie: de beste zonnepanelen die ooit gemaakt zouden kunnen worden op basis van silicium kunnen theoretisch maar 29 procent van de zonne-energie omzetten in elektriciteit. Veel van de zonnepanelen die nu geproduceerd worden naderen die limiet.

Onderzoekers van Qcells vonden dat het beter kon en kwamen met een simpele oplossing door gewoon twee soorten zonnecellen over elkaar heen te plaatsen. Onderaan zit een traditionele cel gebaseerd op silicium, die lichtgolven met een lage energie omzet in elektriciteit. Daarbovenop zit een zonnecel die op perovskiet gebaseerd is en die de lichtgolven met een hoge energie kan gebruiken om elektriciteit van te maken.

Meer zonlicht omzetten in elektriciteit

Door de twee cellen te combineren, kan theoretisch maximaal 43 procent van de energie van de zonnestralen worden omgezet in elektriciteit. Dat is dus een flinke sprong. De huidige cellen die het bedrijf heeft gemaakt zijn nog lang niet op dat punt, want de beste zonnecel van het bedrijf haalt nu 28,6 procet. Op dit moment is dat goed voor een wereldrecord, maar er is dus ook nog flink wat ruimte voor verbetering.

Geschikt voor massaproductie

Waar nieuwe technologieën meestal nog lang niet klaar zijn om in massaproductie te gaan, lijkt dat bij deze uitvinding anders. De wereldrecordhoudende zonnecel werd volgens het bedrijf in een R&D-faciliteit in Duitsland gemaakt met enkel technieken die geschikt zijn voor massaproductie.

"Dit resultaat legt de basis voor de toekomstige commercialisering van deze technologie", zegt Qcells-topman Robert Bauer. Het zou dus goed kunnen dat we nog veel gaan horen over dit nieuwe type zonnepanelen.

Zonnecellen met perovskiet

Britse wetenschappers kwamen onlangs met een andere zonnecel-innovatie door voor het eerst drie lagen perovskiet op elkaar te leggen. Ze denken dat daarmee uiteindelijk zelfs een energie-efficiëntie van 45 procent haalbaar is. Zonnepanelen op basis van perovskiet beloven ook een veel langere levensduur te kunnen halen.

Volg meer nieuws over energie en mis niets met onze nieuwsbrief.