Oeps: evacuatie-alarm ging per ongeluk naar alle telefoons in Los Angeles
Miljoenen mensen in Los Angeles hebben op hun telefoon ten onrechte een noodmelding van de autoriteiten ontvangen met de oproep om te evacueren vanwege de bosbranden in de stad. Het evacuatie-alarm had alleen naar de inwoners van een bepaald gebied moeten gaan, maar er ging iets mis met de techniek.
Door een 'technische fout' werd de noodmelding met de evacuatie-waarschuwing door de Los Angeles County naar alle inwoners gestuurd. De waarschuwing was eigenlijk alleen bedoeld voor mensen in de buurt van de Kenneth Fire in het gebied West Hills.
"Er is een EVACUATIE in uw omgeving afgekondigd. Blijf alert en wees klaar om te evacueren. Verzamel dierbaren, huisdieren en benodigdheden", zo luidde het alarmerende bericht, dat de iPhone- en Android-gebruikers in de Los Angeles County ontvingen. Er wonen bijna 10 miljoen mensen in de LA County.
Foutje, bedankt
De waarschuwing veroorzaakte volgens Amerikaanse media meteen chaos op sociale media, waarbij inwoners de legitimiteit van het evacuatiebevel in twijfel trokken. De autoriteiten verstuurden zo'n 20 minuten later een tweede noodmelding naar iedereen, met daarin de correctie: "Negeer de laatste evacuatie-waarschuwing."
Bij de verwoestende bosbranden in meerdere wijken in Los Angeles, waaronder Palisades, zijn de afgelopen dagen minstens zeven mensen omgekomen. Al meer dan 130.000 mensen zijn geëvacueerd.
NL-Alert
Deze mobiele noodmeldingen zijn vergelijkbaar met de NL-Alert in Nederland. Met de techniek cell broadcast worden de waarschuwingen via mobiele zendmasten verspreid naar alle telefoons in een bepaalde regio. Bij het instellen van het gebied moet er in LA iets mis zijn gegaan.
Vals raketalarm
Het incident doet denken aan de paniek die in 2018 op Hawaï ontstond door een vals noodalarm over een naderende ballistische raket. Dat was het gevolg van een fout tijdens een oefening. Ironisch genoeg stond er 'Dit is geen oefening' in de tekst van die noodmelding.
Lees meer tech-nieuws en mis niets met de Bright-app.