3 argumenten tegen de hackwet

13 december 2016 om 08:12
Laatste update: 27 april 2018 om 01:26

De Tweede Kamer praat vandaag over de Wet Computercriminaliteit III, ook bekend als de hackwet. Om deze redenen is het wetsvoorstel een slecht idee.

Tweede Kamerleden Madeleine van Toorenburg (CDA) en Ockje Tellegen (VVD) zeiden recent dat er haast gemaakt moet worden met de behandeling van de zogeheten hackwet. Zij zijn vóór dat wetsvoorstel, dat al een jaar ter behandeling bij de Tweede Kamer ligt, maar nog steeds niet is goed- of afgekeurd. Met de Wet Computercriminaliteit III krijgt de politie meer mogelijkheden voor digitale opsporing. Klinkt logisch, want we leven steeds digitaler, dus willen we ook digitaal beschermd worden.

Het meest omstreden onderdeel van het wetsvoorstel is de nieuwe bevoegdheid voor de politie om verdachten te kunnen hacken voor bewijs. Er zijn goede redenen om kritisch te zijn over de hackbevoegdheid voor de politie. We zetten een paar argumenten tegen het voorstel op een rij.

1. Niet noodzakelijk

Hoe hebben we ooit zonder de hackwet gekund? Nou ja, ook zonder de wet pakt de politie vaak genoeg internetcriminelen op. Er zijn altijd (om)wegen om mensen te pakken, zonder daarvoor op hun systemen te hoeven indringen. Daarnaast blijkt na huiszoeking vaak dat chats en bestanden helemaal niet zijn versleuteld. En mocht dat wel zo zijn, dan zijn wachtwoorden altijd nog via de verdachte zelf te verkrijgen.

2. Politie wordt een inbreker

Er zijn gevallen dat een verdachte geen wachtwoord meer kan geven. Dat was de moeilijkheid bijvoorbeeld bij het Apple versus FBI-verhaal. De FBI wilde in een iPhone zoeken naar aanwijzingen van een dode terrorist, maar Apple wilde en kon niet helpen met een achterdeurtje om de FBI toegang te geven. Als er zo’n achterdeurtje zou zijn, zou niet alleen de politie daarvan gebruik kunnen maken, maar kunnen criminelen de opening mogelijk ook vinden - en misbruiken. In het wetsvoorstel zegt de politie van plan te zijn om zero day exploits te gebruiken. Dat zijn lekken in software waarvan de maker nog niet op de hoogte is. De politie wil die kwetsbaarheden eerst zelf gebruiken en daarna pas melden. Wordt software daar veiliger van of moet dat lek gewoon dicht?

3. Misbruikgarantie

'With great power comes great responsibility', zei de oom van Spider-Man ooit en dat geldt ook voor de hackwet. Kunnen we er zomaar vanuit gaan dat de politie zijn krachten niet misbruikt? Agenten mogen straks bij tal van misdrijven hacken - bijvoorbeeld bij het aanzetten tot haat - maar over toezicht is nog onvoldoende geregeld. Het zou transparant moeten zijn wat de grenzen zijn en in welke gevallen de politie verdachten hackt.

Actiesite

De onafhankelijke digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom is inmiddels een actiesite gestart. Daarop vind je alle Kamerleden die je kunt mailen of tweeten met het verzoek om het hackvoorstel niet te steunen.

Lees ook ons achtergrondverhaal over het hacksvoorstel uit maart 2016.

Lees meer over:

Deel via