Eerste indruk: HTC Hero
Tonie speelde al even met de nieuwe HTC Hero, het derde en beste Android-toestel tot nu toe.
Na de T-Mobile G1 en de Magic (Vodafone) heeft HTC nu ook een derde Google Android-telefoon: de HTC Hero. De voorsprong op Android-gebied houdt de fabrikant - nummer twee smartphonemerk in Nederland - dus goed vast. HTC-manager Marc Moons deelde deze week bij de presentatie van de Hero in Nederland een plaagstoot uit naar de concurrentie: 'Zij beperkten zich tot het versturen van persberichten over Android-toestellen.' Hij doelt onder andere op Samsung dat zijn eerste Android-mobiel, de i7500, nog moet lanceren in Nederland.
Op naar de HTC Hero. Hij kost los 479 euro. Wat krijg je? Een vrij snel toestel (528 MHz processor), een 3,2 inch touchscreen en tal van sensoren: beweging, licht, digitaal kompas. Het geheugen moet je zelf via micro-SD-kaartjes uitbreiden (intern: een half gb ROM).
Hij ziet er minder lelijk uit dan de G1 en de Magic en volgens HTC oogt ie 'net even wat anders dan de rest'. En dat klopt: hij heeft een 'kin', een knik van 15 graden aan de onderkant. Smaken verschillen, maar ik vind dat niet zo mooi. Ook voelt hij nog wat meer plastic dan de iPhone en is hij dikker dan de Apple-telefoon. De achterkant is van een speciaal soort teflon gemaakt. De looks hadden nog beter gekund, maar HTC boekt wel wat progressie op dit vlak.
Het touchscreen werkt prima, ook typen op het virtuele toetsenbord gaat goed. Dat heeft HTC inmiddels redelijk onder controle.
De Hero is het eerste HTC-toestel met een speciale schil over Android heen, Sense. Allerlei onderdelen die onder Android nog vrij basic zijn, zoals agenda, adresboek en mail, zijn uitgebreid. Ook kan je zeven thuisschermen naar eigen inzicht vullen met allerlei widgets. Dat zijn op zich welkome uitbreidingen op Android. HTC levert allerlei eigen widgets en apps mee met het toestel, zoals widgets voor Facebook en apps van een pdf-viewer tot een twitter-client. Je toestel staat dus vanaf het eerste moment al voller dan welk ander.
Het instellen van widgets op de homescreens is even wennen. Sommige widgets blijken te groot om te passen op schermen waar al iets op staat, het is even zoeken naar hoe je de widget dan naar een volgend scherm krijgt. Bovendien zijn er zoveel opties en instellingen dat je wel even zoet bent met het begrijpen van alle mogelijkheden.
Dat kan een probleem worden: de Hero is waarschijnlijk geweldig voor wie graag met zijn telefoon zit te pielen. Maar zijn de dubbele lijsten met HTC- en Android-widgets en extra apps nog behapbaar voor een groot publiek? Je kan meer, maar dat gaat misschien ten koste van het overzicht.
De Hero laat je ook allerlei senses instellen. Afhankelijk van het tijdstip in de week ziet je telefoon er dan anders uit. Een variant op de bestaande telefoonprofielen. Nieuw is de ondersteuning van Flash. Maar dat heb ik nog niet kunnen testen.
De aanwezigheid van de trackball blijft fijn: een prima navigatiemiddel in de mobiele browser. De menutoetsen op de voorkant zijn net niet te klein, maar het scheelt niet veel. Handig blijft de multitaskfunctie in Android: de home-knop ingedrukt houden laat je switchen tussen maximaal zes openstaande applicaties. Blijft jammer dat de iPhone zoiets niet heeft.
De camera biedt 5 megapixel resolutie, maar zijn fotoprestaties zijn niet erg indrukwekkend. Je moet een foto maken door op de trackball te klikken. Dat voelt vreemd. Wat betreft camera- en multimedia-functies kan de Hero niet tippen aan die nieuwe Samsung Jet.
Als Android-telefoon is de Hero voorlopig de beste van het stel. Op looks legt hij het af tegen de iPhone, maar met de extra toevoegingen op Android, is de Hero een prima alternatief voor het Apple-toestel. De mogelijkheden en bediening overtreft Symbian en Windows Mobile. Aan de uitbreidingen en de HTC-schil valt nog veel te ontdekken, maar daar moeten we later op terugkomen.
'Held' is overdreven, maar de HTC Hero lijkt als toestel dat los te koop is een prima keus. In het najaar kan je er ook nog mee upgraden naar Android 2.0.