Eerste indruk: Kobo Glo
De Kobo Glo is de eerste ereader in Nederland met achtergrondverlichting. Eindelijk een ereader voor winteravonden en in bed.
Ereaders zijn dankzij hun eInk-schermen prettiger dan gewone lcd's voor de ogen, maar vooral als er veel licht van de zon of lampen op schijnt. Is het donkerder dan zijn de eInk-schermen lang niet zo fijn om te lezen, bij gebrek aan achtergrondverlichting in het scherm. Een nieuwe generatie ereaders brengt een oplossing doordat ze verlichting hebben ingebouwd, die desgewenst is aan en in te schakelen. Meerdere apparaten met de nieuwe eInk-schermen verschijnen dit najaar, onder meer de Kindle Paperwhite. Maar de Kobo Glo is de eerste in Nederland en is sinds vorige week te koop.
Het Canadese bedrijf Kobo verraste vorig jaar positief met de Kobo Touch, een eenvoudige e-reader met 6 inch touchscreen en wifi. Het goede aan Kobo is de prettig werkende software die snel en gebruiksvriendelijk is en een aantal sociale extra's biedt. Ook heeft Kobo een ebookwinkel waarmee direct op de apparaten boeken zijn te kopen, wat weer overzetten via een usb-kabeltje scheelt. Ebooks gekocht bij andere webshops zouden ook moeten werken, hoewel je dat met drm nooit zeker weet. Ook goed zijn de vele Kobo-apps voor mobiele apparaten en voor het web, zodat je op al je apparaten hetzelfde boek kan lezen.
De nieuwste ereader met 6 inch formaat is de Kobo Glo, met als grootste vernieuwing de ingebouwde verlichting, die in de rand van het apparaat zit ingebouwd. Met een speciaal knopje aan de bovenkant, naast de aan/uit-knop is de verlichting in te schakelen. Via een slider in de software is de helderheid van het licht in te stellen, wat snel en goed werkt. De Glo heeft ook een iets hogere resolutie dan de vorige generatie, zodat letters nog wat scherper zijn. Het scherm van de Glo ziet er goed uit, met een prettig contrast. Als je het licht aanzet, wordt dit nog beter.
Op de felste stand is het scherm van de Glo in het donker zeker helder genoeg. In de praktijk volstaat vaak ook al de minst felle stand. Wat wel opvalt is dat als je de reader kantelt je de lampjes aan de onder- en bovenrand kan zien zitten: je ziet dat de verlichting niet helemaal egaal is. Maar dat valt eigenlijk weinig op als je gewoon zit te lezen. Het is niet storend.
Het apparaat is vrij dun en compact. Jammer is het ontbreken van een fysieke homeknop, zodat je als je aan het lezen bent eerst op het touchscreen moet klikken zodat het menu verschijnt en dan linksboven op de homeknop. De Glo reageert relatief snel op aanrakingen vergeleken met eerdere e-readers. Dat merk je bijvoorbeeld bij het invoeren van zoektermen of het wachtwoord van je wifi-netwerk.
De Glo heeft maar 2 gb opslagruimte, wat niet al te veel is, maar er is ook een ingang voor een MicroSD-kaart. De accuduur is volgens Kobo zeker een maand, zonder de verlichting en wifi aan.
De Kobo Glo voelt erg prettig in de hand, mede dankzij de rubberen achterkant met een fijne grip. De Glo is verkrijgbaar in meerdere kleuren, ik had de witte met een rode achterkant gekregen om te proberen. Niet echt mijn kleur, maar goed, lelijk is de Glo zeker niet. Het apparaat blijft in elk geval makkelijk vrij van vingerafdrukken.
In gebruik is ook het nieuwste Kobo-model weer prettig, vanwege de fijne software. Bladeren van de ene naar de andere pagina gaat door links of rechts op de tekst te tikken, er zijn geen knoppen voor in de interface. Wie in het midden tikt, krijgt de navigatiebalken aan boven- en onderkant te zien. Dat went snel en het is prettig dat er geen afleiding is tijdens het lezen. Lettertype en -grootte zijn aan te passen, net als de regelafstand en marges. Werkt allemaal prima. Ook goed: de Kobo Glo heeft standaard het pocketwoordenboek Nederlands van Van Dale aan boord.
Het thuisscherm van de Kobo Glo biedt onder meer toegang tot gelezen ebooks en verwijzingen naar aanbevolen ebooks in de Kobo-winkel. Het onderdeel Reading Life toont je statistieken over je leesgedrag. Je kan via knoppen in de interface makkelijk passages uit boeken delen met vrienden. Ook het maken van aantekeningen en bladwijzers is makkelijk. De Kobo heeft ook een webbrowser, verstopt onder het kopje Extra in de instellingen. Maar surfen naar sites op eInk-schermen werkt natuurlijk nog steeds niet echt goed. Overzetten van ebooks en pdfjes of tekstdocumenten gaat eenvoudig na aansluiten van de usb-kabel door de bestanden gewoon te kopiëren naar het apparaat.
Er is concurrentie met vergelijkbare eInk-schermen met verlichting. Het Franse Bookeen komt binnenkort met een ereader met vergelijkbare specificaties. Ook zou Amazon met zijn eigen ecosysteem voor ebooks binnenkort in Nederland starten, al horen we dat al maanden. Barnes & Nobles heeft eveneens een nieuw Nook-model met verlichting: de Nook Simple Touch Glowlight is al in de UK te koop. Ze zijn allemaal vergelijkbaar in prijs met de Kobo Glo die 130 euro kost.
Kobo doet technisch niet of nauwelijks onder voor de nieuwe Kindle en Nook. Dankzij zijn Nederlandse ebookwinkel en prettige software heeft Kobo met de Glo voorlopig de beste ereader in ons land. Eindelijk is de ereader in alle omstandigheden een goed alternatief voor lezen op een tablet, of papier.