'Flickr eens op met die racistische robots'
Ai, de nieuwe autotag-functie van fotosite Flickr ziet concentratiekampen voor speeltuin aan, en zwarte mensen voor apen.
Soms werkt automatische fotoherkenning best aardig, en zijn de resultaten matig tot goed, zoals bij de nieuwe site van Wolfram Alpha. Maar het kan ook flink verkeerd uitvallen, merken gebruikers van Yahoo's populaire fotodienst Flickr. Er is de afgelopen dagen heisa ontstaan over de automatische tag-functie van Flickr, die sinds begin deze maand live is.
Kunstmatige intelligentie
Bij die functie worden er met automatische beeldherkenning tag-suggesties gedaan, en die vallen ontzettend pijnlijk uit. Zo wordt bij foto’s van zwarte mensen 'aap' en 'dier' gesuggereerd. En bij een erg herkenbare foto van concentratiekamp Dachau stelt Flickr de tags 'speeltuin' en 'sport' voor. Auschwitz krijgt eveneens het knopje 'sport' onder een foto van de ingang.
Wie dezelfde afbeeldingen bij Image Identity van Wolfram Alpha upload krijgt hele normale automatische gokken als 'monument' bij een concentratiekamp en 'persoon' bij welke foto van een persoon dan ook. Het kan dus beter, maar gelukkig weet Flickr dat zelf ook.
Het bedrijf heeft snel na de heisa enkele van de meest pijnlijke tags verwijderd. Zo lijkt de tag 'ape' vooralsnog verdwenen, en zijn ook de pijnlijke tags bij de concentratiekampen verwijderd.
Helpen
Volgens Flickr zijn fouten zeker op het begin mogelijk, maar kunnen gebruikers helpen door foutieve tags weg te klikken. Op die manier leert het systeem, en wordt het steeds beter. Er zijn volgens Flickr in ieder geval geen mensen schuldig aan de pijnlijke fouten, alleen racistische robots dus. Dat was bij de Google Maps-blunders de afgelopen tijd wel anders.
Lees ook:
Google Maps blundert weer: 'Nigger House' leidt naar Witte Huis
Op Google Maps plast nu een Android op het Apple-logo
Maxima is 34 jaar en Amalia al 18, volgens deze Microsoft-tool