Meubelbeurs Keulen: lowres vaas van papier
Zo hightech als deze pixelvaas lijkt, zo lowtech is de productie. Ontwerper Pepe Heykoop heeft er daklozen voor in dienst.
Blokjes, pixels, modulaire ontwerpen waar je zelf nog iets mee mag doen, ik val er meteen voor. Zo kocht ik vorige maand al bij de eerste blik op de Paper Vase een exemplaar. Afgelopen weekend op de meubelbeurs IMM in Keulen zag ik hem weer staan. Onder het bordje Interior Innovation Award 2013.
De Paper Vase is opgebouwd uit driehoeken waardoor hij interessante schaduwen krijgt. Het ontwerp komt uit de koker van Design Academy 2008 graduate Pepe Heykoop, die meteen doorbrak op de meubelbeurs in Milaan. Je krijgt deze Pepe Heykoop in een envelop als flatpack, waarna je zelf langs de voorgevouwen lijntjes je eigen vaas maakt die mee doet aan de lowres stroming. Zo is het eigenlijk meer een jas die je over een doodnormale fles of lelijke vaas heen zet. En zo kan het dat hij 19 euro kost in plaats van 100plus euro die je voor een andere designvaas mag neertellen.
De vaas is gemaakt door Pepe Heykoop, jezelf en bewoners van een slum in Mumbai (India). Loopt Heykoop met zijn blonde krullen door de slum, wordt hij steevast achtervolgd met the giant is here. Deze Pardeshi families zijn in dienst zijn van de Nederlandse stichting Tiny Miracles. Die niet heel toevallig is opgericht door de nicht van Heykoop, Laurien Meuter. Meuter heeft zich voorgenomen om bewoners van de slum in Mumbai (in Mumbai heet de stad nog steeds Bombay) van onder de armoedegrens tot een middenklasse inkomen te helpen. Hoe je dat doet? Met een reeks wondertjes zoals de naam vertelt. Niet wachten op een groot mirakel, maar gewoon beginnen. Dat levert voor ons mooie producten op, en in Mumbai wordt er vooruitgang geboekt op het gebied van zelfstandig inkomen, gezondheidszorg en educatie.
Een eerder ontwerp, de lamp Bamboo Diamond, bleek in eerste instantie een brug te ver. Om die te bouwen moet je kunnen tellen, en dat moeten de Pardeshi families in de slum dan eerst leren. De lederen Matka Vases bleken ook juist weer in Nederland moeilijk. Maar de Paper Vase lijkt ideaal. Goedkoop genoeg om een voorraad die snel aan de vraag voldoet te kunnen maken, licht en plat genoeg om gemakkelijk te kunnen verzenden.
Stichting Tiny Miracles heeft een ding goed begrepen. Want we zijn inmiddels een beetje achterdochtig over wat er van onze giften aan de strijkstok blijft hangen. Meuter heeft een doeltreffend antwoord: "Geen overheadkosten. Al het geld gaat naar Mumbai." Maar de beste reden om 19 euro te doneren is dat je er die coole vaas voor krijgt.