Zorgen over giftige uitstoot 3D-printers

Zorgen over giftige uitstoot 3D-printers
3 april 2018 om 14:36
Laatste update: 3 april 2018 om 18:30

Nu 3D-printers doordringen op scholen en in huishoudens ontstaan er zorgen over de mogelijke gezondheidseffecten.

Brent Stephens, milieukundige aan het Illinois Institute of Technology, stelt dat veelgebruikte printmaterialen in 3D-printers mogelijk een ongezonde uitstoot veroorzaken als ze worden gebruikt in 3D-printers. Bij het smelten van plastic komen honderden giftige vluchtige organische stoffen vrij, schrijft Chemical & Engineering News

Er bestaan standaarden voor op het werk die de uitstoot reguleren van sommige vluchtige organische stoffen die worden uitgestoten door 3D-printers. Die regels zijn echter toegesneden op gezonde volwassenen die bijvoorbeeld in een bandenfabriek werken. Bij het gebruik thuis, op school of in de bibliotheek is de kans echter groot dat er kwetsbare groepen zoals kinderen met de stoffen in aanraking komen.

Wetenschappers pleiten daarom voor nieuwe, vrijwillige standaarden voor de maximumuitstoot van schadelijke deeltjes waaraan de fabrikanten van 3D-printers zouden moeten voldoen. Zo zouden fabrikanten van 3D-printers ervoor kunnen kiezen om veiliger printmaterialen te gebruiken of om de printmaterialen op een lagere temperatuur te verhitten.

HEPA-filter

Een andere mogelijkheid is om de vluchtige organische stoffen uit de lucht te filteren met behulp van HEPA (high-efficiency particulate air) filters. Dergelijke filters zouden de concentratie schadelijke deeltjes met 98 kunnen terugbrengen, blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse National Institute for Occupational Safety & Health.

Bij het gebruik van andere printmaterialen, een HEPA-filter en lagere verhittingstemperaturen is het zelfs mogelijk om het aantal schadelijke deeltjes met 99,95 procent terug te brengen, stelt de Koreaanse onderzoeker Chungsik Yoon.

Deze 3D-printer kan straks een complete smartphone printen:


Bekijk ook onze test van de 3D-printer Ultimaker 2:


Subscribe je ook op ons YouTube-kanaal

Lees meer over:

Deel via