Tweedehands autoprijzen inzichtelijk door machine learning
Autoscout plaatst voortaan een label bij elke auto in het aanbod met een indicatie of de auto relatief gesproken goedkoop of duur is. Dat gaat met behulp van machine learning.
Op zoek naar een tweedehands auto kun je verstrikt raken in een web van filters. Als ik cruise control toevoeg, vind ik niets meer onder de €14.000. Als ik achteraf een trekhaak laat monteren, heb ik meer keuze. Zelfs als je weet welk merk en model je wilt rijden is het nog appels met peren vergelijken. De ene auto hangt vol met opties, de andere heeft misschien veel minder kilometers gereden. AutoScout 24 introduceert nu een Prijscheck label waardoor je in één oogopslag kunt zien of de auto een aantrekkelijke prijs heeft of niet. Een zelflerend algoritme kijkt in de database naar de prijzen, merken, modellen, kilometerstand, brandstof, transmissie en uitvoering.
Zo zie je of een auto ruim onder de marktwaarde wordt aangeboden, boven de marktwaarde, marktconform, iets te duur of met een prijs ver boven de marktwaarde. Naar alle waarschijnlijkheid gaat dit de prijzen onder druk zetten, want niet alleen de koper ziet het label, de verkoper wil natuurlijk ook geen rood labeltje naast zijn vraagprijs.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="abc6773d-6e1c-45a4-aac0-7a0bc28f8b6a"></drupal-entity>
Reken er wel op dat oude autoverkoper trucjes dus ook nog meer toegepast zullen worden. Extreem hoge verplichte afleveringskosten bijvoorbeeld, of een ridicuul laag aanbod voor je inruilauto. Of die ellendige 50/50 deal, waarbij de prijs die genoemd wordt de helft blijkt te zijn van het werkelijke bedrag.
Een goed begin dus van AutoScout24, maar we willen graag nog een paar labels: totaalprijs inclusief alle verplichte kosten. Waardering van inruilaanbod door klanten. Labeltje voor de luxe van de uitvoering en accessoires. Dat moet dat zelfdenkende algoritme toch ook kunnen verzinnen?