Ford ontwerpt auto's met Microsofts Hololens

Ford ontwerpt auto's met Microsofts Hololens
22 september 2017 om 06:57
Laatste update: 26 april 2018 om 17:41

Met Microsofts Hololens kunnen Ford-ontwerpers in augmented reality nog efficiënter auto's ontwerpen.

De hype van virtual reality lijkt een beetje voorbij. Miljoenen mensen hebben kartonnen brilletjes om VR met hun smartphones te beleven, maar die gaan na een paar keer de la in. De high-end Oculus Rift- of HTC Vive-brillen willen door hun hoge prijs en het gebrek aan goede content nog niet aanslaan.

Jaren geleden onderging augmented reality (AR) hetzelfde lot. Een hoop hype, en toen verdween het uit de belangstelling. Maar AR is weer helemaal terug van weggeweest. Deels komt dat door verbeteringen in smartphones, zoals met ARKit in iOS 11 en binnenkort ARCore voor Android, maar ook Microsofts Hololens-bril, die 'mixed reality' biedt, draagt er aan bij. Mixed reality is een verbeterde vorm van AR, doordat het dankzij allerlei extra sensoren 'bewust' is van zijn omgeving. De Hololens projecteert een hologram bijvoorbeeld op de betonnen rand van de fontein alsof het daadwerkelijk op die rand staat, en niet alsof het in de lucht zweeft. 

Ontwerpproces auto's verbeteren

De Hololens-bril is nog alleen voor bedrijven te koop (voor 3000 dollar per stuk) en de eerste zakelijke toepassingen zijn veelbelovend. Zo gebruiken Ford-designers sinds kort de Hololens om het ontwerpproces van auto's te verbeteren. Op dit moment is de Hololens een extra stuk gereedschap. Het zal de huidige ontwerpmethodes, zoals het modelleren van een prototype in klei, nog niet vervangen. Maar de Ford-ontwerpers hoeven dankzij de bril niet ieder detail meer opnieuw in klei te laten uitvoeren.

In mixed reality kunnen ze op een bestaande auto of op een kleimodel nieuwe ontwerpideeën projecteren. Tegelijkertijd kunnen ze via de Hololens communiceren met collega's overal in de wereld en op plekken in de omgeving gesproken notities achterlaten. 


Ford is overigens niet de enige autofabrikant die hiermee experimenteert. Meer automerken testen de Hololens ook al, en dat geldt voor meer industrieën. Mixed reality is voor veel meer toepassingen in te zetten dan VR, omdat je je niet in een andere, virtuele wereld bevindt, maar slechts informatie aan de echte wereld hoeft toe te voegen. Dat is toepasbaar in heel veel vakgebieden, van de chirurgie tot het onderwijs.

Patentoorlog

Grote techbedrijven registreren aan de lopende band patenten rond augmented reality. Een Nederlands kunstproject toont wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren met je slimme bril als die patentoorlog uit de hand loopt:


Subscribe op ons YouTube-kanaal voor meer over augmented reality.

Lees ook: 'AR-bril Magic Leap kost tussen 1500 en 2000 dollar'

Lees meer over:

Deel via