De 10 leukste voorbeelden van Apple ARKit (update)
Apples ARKit brengt in iOS 11 augmented reality naar iPhones en iPads. Dit zijn onze favoriete toepassingen tot nu toe.
Apple gaat met iOS 11 meer inzetten op augmented reality, waarbij gebruikers een virtuele laag over de werkelijkheid kunnen leggen door hun iPhone- of iPad-camera op de omgeving te richten. De eerste bèta’s van iOS 11 zijn inmiddels beschikbaar en ontwikkelaars zijn al aan de slag gegaan met het ontwikkelen van toepassingen voor ARKit. De software maakt het mogelijk om via de camera een scan van de omgeving te maken en daar vervolgens dingen in te plaatsen. ARKit herkent verschillen tussen bijvoorbeeld tafels en vloeren en past de lichtinval op virtuele objecten aan op het licht in de ruimte.
Dat levert nu al wat spectaculaire beelden op in previews die ontwikkelaars online hebben gezet. Hieronder de tien leukste voorbeelden van wat er met ARKit mogelijk is (update 29 augustus 2017).
1. Menu bekijken
Zit je in een restaurant, maar kun je je geen voorstelling van het gerecht maken als je het menu leest, dan komt deze app van pas. In het filmpje is te zien hoe bijvoorbeeld een hamburger of stuk taart op je bord ligt. Of restaurants daar aan willen is de vraag, want een Big Tasty van de McDonalds ziet er nooit uit als op het plaatje.
2. Augmented huisdier
PoVR is een hondje in augmented reality. Dat lijkt misschien niet zo leuk, tot je merkt dat je ook een stok kunt gooien en dat de hond hem dan voor je ophaalt. Komt hij terug, aai je hem over z'n kop. Dat is geinig bedacht.
3. Beeldhouwen
De app stelt gebruikers in staat om een eigen beeld te maken. Je kunt beelden vorm geven en ze daarna verven. Je kiest zelf de grootte van je kwast en de kleuren. Als je een foutje maakt, druk je even op de ongedaan maken-knop. Van het kunstwerk in de video moet je maar net houden.
4. A-ha in je huiskamer
Trixi Studios is groot fan van A-ha. Met name het nummer Take On Me, waarin een schets-animatie en de echte wereld elkaar treffen. Met ARKit dans je met je getekende evenbeeld en kun je in de geanimeerde wereld stappen.
5. Virtueel meten
Dit filmpje van een virtuele meetlat gaat momenteel als een lopend vuurtje over de sociale media. Je ziet hoe in augmented reality een virtueel meetlint naast een echte rolmaat wordt gelegd. Daarnaast kun je in AR meten hoe hoog een kast is en hoeveel inch jouw televisie is.
6. Meubels testen
Augmented reality leent zich uitstekend om te zien hoe meubels in je interieur staan. Verschillende bedrijven, zoals Bol.com en IKEA, experimenteren hier al mee. Dan kun je eerst virtueel testen voordat je tot kopen over gaat. Helaas werkt dat nog niet altijd even goed, maar deze video toont hoe realistisch objecten in huis kunnen zijn.
7. Planeten in huis
Augmented reality is heel geschikt voor onderwijstoepassingen. Zo ook om de schaal en positie van planeten in ons zonnestelsel inzichtelijk te maken. Dit filmpje laat zien dat je planeten in de kamer kunt laten rondzweven, terwijl jij er omheen loopt. Compleet met schaduwen en al.
8. Pokémon Go
De vorig jaar gigantische populaire game Pokémon Go heeft al een augmented reality-functie, maar echt AR mag je het eigenlijk niet noemen. De app projecteert alleen een Pokémon in de omgeving, maar doet daar verder niets mee. Een ontwikkelaar laat zien wat er zou gebeuren met een betere AR-functie. Je kunt dan bijvoorbeeld dichterbij een Pokémon komen, wat het spel veel 'echter' laat voorkomen.
9. Minecraft
Minecraft werd tijdens demonstraties van Microsofts HoloLens al een aantal keer getoond. Deze ontwikkelaar laat zien dat je geen speciale headset nodig hebt om eigen bouwwerken in de echte wereld te maken. Dankzij ARKit wordt een Minecraft-wereld in jouw omgeving via de iPhone-camera mogelijk. Ook de lichteffecten in deze demo ogen overtuigend.
10. Foto's op locatie
Quick ar experiment leaving video frames in the space they were taken and move through them to scrub. Note art+com did similar in 1995 pic.twitter.com/6oruqX767A
— zach lieberman (@zachlieberman) 27 augustus 2017
Ontwikkelaar Zach Lieberman maakt foto's die vervolgens in de ruimte blijven zweven op de plek waar ze gemaakt zijn. Door er heel veel achter elkaar te maken, kun je zelfs een video 'fysiek' maken.
Apple en AR
ARKit lijkt heel belangrijk te worden voor Apple. Hiermee kan het bedrijf augmented reality naar een groot publiek brengen, zonder daarvoor een speciale (dure) headset voor mee te hoeven leveren. Tim Cook heeft zich in het verleden vaak positief uitgelaten over de technologie. In februari zei hij nog enthousiaster te zijn voor augmented reality dan voor virtual reality.
Volgens Cook sluit VR de wereld juist buiten, terwijl AR de omgeving verrijkt. "Augmented reality kan net zo’n belangrijk idee blijken als de smartphone", zei hij. "Het is niet perse een product, maar een kerntechnologie. Er zijn heel veel dingen die mensen echt in hun dagelijks leven kunnen helpen. Daarom ben ik er zo enthousiast over." In september verschijnt iOS 11 officieel.