Eerste indruk: Fitbit Blaze, fitnesstracker met extra's

Eerste indruk: Fitbit Blaze, fitnesstracker met extra's
4 mei 2016 om 12:44
Laatste update: 27 april 2018 om 07:07

De Fitbit Blaze lijkt op een smartwatch, maar is een iets slimmere fitnesstracker waar we niet heel warm voor lopen.

Fitbit is een bekend merk van fitnesstrackers, waarmee je dagelijks onder meer bijhoudt hoeveel stappen je hebt gezet en hoe je slaapt. Het nieuwste model, de Fitbit Blaze, doet dat ook allemaal, maar heeft het uiterlijk en wat extra's van een smartwatch. De meeste Fitbits waren vrij subtiel (op de wat logge Surge na), maar van alle modellen die het merk nu aanbiedt, oogt de Fitbit Blaze het meest als een horloge.

Dat komt omdat het scherm breder is dan het bandje. Dat scherm is een losse module die je in het frame klikt, waardoor er boven en onder openingen zijn. Het is een design waar je van moet houden, zal ik maar zeggen, maar dat je de module los moet klikken om hem op te laden (in een speciaal bijgeleverd doosje met draad) is gewoon knullig. Gelukkig is de accu uitstekend, zodat je er wel een dag of vijf mee doet.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="f1560357-675b-4d12-90b8-1563eeb3fd16"></drupal-entity>

Dat betekent dat je een hele dag kan monitoren, maar ook je slaap. In de Fitbit-app, die je snel en gemakkelijk koppelt, kun je daar een uitgebreid overzicht van bekijken. Een snel overzicht vind je ook op de Blaze zelf door naar het 'Today'-overzicht te vegen.

Navigeren op de Fitbit Blaze is overigens enorm simpel. Je bladert door het hoofdmenu door naar links en rechts te vegen, om iets te openen tik je op het scherm. Door omhoog en omlaag te swipen navigeer je door de pagina’s en terug ga je met het knopje aan de linkerkant. Dan rest alleen nog de vraag waar de twee knoppen rechts voor zijn, want die hoef je bijna nooit te gebruiken.

De Fitbit Blaze staat helemaal in het teken van gezondheid. Niet alleen zie je een overzicht van de dag, ook presenteert het apps waarmee je workouts beheerd. FitStar is als een soort coach waarmee je trainingen kunt doen en achteraf zie je hou je het gedaan hebt.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="2eb0201e-ae55-4332-b31b-89b271327a08"></drupal-entity>

Goede fitnessband met matige extra's

Aan boord van de Blaze is een hartslagmeter. Met groene lampjes wordt via de pols gemeten wat je hartslag per minuut is. Dat lijkt best nauwkeurig, maar een beetje gek is dat hij ook blijft meten als je hem van je pols haalt. De groene lampjes blijven dan eveneens knipperen, zelfs als hij na een tijdje niet meer meet, wat vervelend is als je een keer zonder Blaze probeert te gaan slapen (wat sowieso comfortabeler is). De instelling waarmee de Fitbit het meten moet stopzetten als je hem af doet, werkt niet. Je moet 'm dan dus steeds handmatig stopzetten.

Als gezondheidswearable doet de Blaze het op zich prima. Je krijgt, afhankelijk van je instellingen, zelfs mailtjes met hoe je het die dag of week hebt gedaan. Als smartwatch schiet hij nog wel te kort, want de Fitbit stuurt alleen meldingen door van telefoontjes, sms en agendapunten.

De Fitbit Blaze kost 230 euro. Daarmee is het na de Surge (250 euro) de duurste fitnessband van Fitbit. De vraag is of het dat waar is voor wat je er voor terugkrijgt. Als je per se een schatting wil krijgen van je hartslag en ermee wil trainen, kun je het overwegen. Voor simpele tracking koop je liever een goedkopere Fitbit.

Lees meer over:

Deel via