Obama belooft je smartphone voorlopig nog niet af te tappen
De Amerikaanse regering belooft dat het voorlopig nog geen achterdeurtjes in software gaat verplichten.
Veel techbedrijven versleutelen gegevens van gebruikers. De informatie van iOS-gebruikers wordt standaard op het toestel versleuteld, Android- en Windows Phone-gebruikers kunnen dit handmatig inschakelen. Door versleuteling kan alleen de eigenaar van de telefoon bij zijn of haar data.
Om die beveiliging te omzeilen, kan de Amerikaanse regering verplichten dat technologiebedrijven een achterdeurtje inbouwen. Hiermee krijgen geheime diensten toch nog toegang tot versleutelde data. Dat gaat de Amerikaanse regering voorlopig nog niet doen.
Zinvolle gesprekken
"De regering heeft besloten om op dit moment geen wetgevende oplossing voor dit probleem te zoeken, maar zinvolle gesprekken te blijven houden met de industrie", zo laat FBI-directeur James Comey weten tegenover The Washington Post. Die gesprekken moeten techbedrijven overtuigen om versleutelde data op verzoek van de overheid toch te ontsleutelen en over te dragen.
De FBI heeft zich regelmatig uitgesproken tegen versleuteling, omdat het de strijd tegen terrorisme lastiger zou maken. Ook de Britse premier David Cameron is om diezelfde reden een fel tegenstander van encryptie.
Tim Cook
Apple-ceo Tim Cook heeft zich recentelijk uitgesproken tegen het bestaan van dergelijke achterdeurtjes: "De nationale veiligheid is altijd belangrijk, maar de realiteit is dat als wij een opening maken voor de goede jongens, de slechteriken er ook in kunnen."
Cook: "Zoiets betekent dat we allemaal niet veilig zijn. Daarom ondersteun ik geen enkel achterdeurtje voor geen enkele overheid - ooit."
Lees ook: