Top 5: veilige chat-apps

Top 5: veilige chat-apps
14 mei 2015 om 08:00
Update: 28 april 2018 om 00:07

Wil je veilig chatten zonder dat de geheime diensten meegluren? Check dan deze vijf apps.

Door de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden zijn er steeds meer chatdiensten overgestapt op end-to-end-encryptie. Deze vorm van encryptie is krachtig en versleutelt berichten op een speciale manier waardoor alleen de ontvanger ze kan openen. Hierdoor is het voor derden erg lastig om de inhoud van berichten in te zien, waardoor je relatief veilig kunt communiceren.

Deze vijf apps zetten allemaal end-to-end-encryptie in, maar verschillen hier en daar van elkaar.

1. TextSecure :: Android iOS

Goedgekeurd door Snowden en ontwikkeld door de belangrijkste partij: Open Whisper Systems, dat ook WhatsApp heeft geholpen bij de implementatie van end-to-end-encryptie. TekstSecure is geheel opensource - waardoor iedereen de broncode kan checken op eventuele zwakheden - en gratis te gebruiken.

De app laat je snel, simpel en veilig chatberichten versturen, wat ook mogelijk is in een groepsgesprek. Verder voelt TextSecure nog een beetje basic aan, maar het is waarschijnlijk wel de veiligste manier om te chatten.


2. Threema
:: Android iOS Windows Phone

Het Zwitserse Threema heeft alle servers in zijn thuisland staan. Dat is fijn, want Zwitserland is één van de landen waar de privacywetgeving het sterkst is. De app is volledig anoniem te gebruiken - je hoeft dus geen mobiel telefoonnummer of e-mailadres in te voeren - en heeft een fraaie interface. Naast berichten kun je ook foto's, video's, spraakberichten en je locatie naar anderen versturen.

Mocht je van groepsgesprekken houden: dat is ook mogelijk met Threema, waarbij er een poll-optie beschikbaar is. Het nadeel? De app van Threema kost 1,99 euro om te downloaden.


3. Telegram
:: Android iOS Windows Phone

De gratis app Telegram heeft in een korte tijd veel gebruikers verzameld. De app wordt inmiddels door tientallen miljoenen mensen actief gebruikt en is beschikbaar in alle vormen en maten, van mobiele apps en native desktop-apps tot een webversie. Standaard zijn gesprekken niet via end-to-end-encryptie versleuteld, maar deze optie kun je wel inschakelen door een privégesprek te starten.

Een fijne optie van Telegram is de mogelijkheid om je gebruikersnaam te delen om met anderen een gesprek te starten. Zo hoef je niet met iedereen je telefoonnummer te delen.


4. Bleep
:: Android iOS

De chat-app van Bittorrent werkt net iets anders dan de rest van de apps uit dit rijtje. Bleep ondersteunt wel end-to-end-encryptie, maar heeft geen centrale server nodig om te functioneren. Dit is een voordeel ten opzichte van de andere apps, omdat centrale servers meestal een kwetsbaarheid in het netwerk van chat-apps zijn.

Bleep werkt net als een torrentprogramma via het peer-to-peer-netwerk. Dit betekent dat informatie via alle gebruikers van Bleep wordt verspreid, in plaats van een centrale server. Dit is volgens Bittorrent veiliger dan andere soortgelijke apps, maar of het echt veel veiliger is is nog niet bewezen. Ook kunnen gebruikers anoniem de app gebruiken door alleen een gebruikersnaam te kiezen.


5. WhatsApp
:: Android iOS Windows Phone

Ook WhatsApp staat in het lijstje. Ondanks dat alleen nog de Android-versie sinds eind vorig jaar end-to-end-encryptie ondersteunt, is het de verwachting dat de iOS- en Windows Phone-apps spoedig volgen. Daarmee is WhatsApp zonder merkbare aanpassingen voorzien van een krachtige versleuteling. En dat is opmerkelijk, mede omdat Facebook - de eigenaar van WhatsApp - er juist baat bij zou hebben om je berichten in te zien en op die manier persoonlijkere advertenties te tonen.

Helaas is de sterkte en effectiviteit van WhatsApps end-to-end-encryptie nog niet voldoende getest, maar we hebben wel vertrouwen in de technologie van Open Whisper Systems.

Lees ook:

De 10 Geboden van WhatsApp

Bittorrents veilige chatapp Bleep is er nu voor iedereen

Waarom WhatsApp zo'n gekke web-app heeft

Meer over

Deel dit artikel